Tervishoiu küsimustes tuleb nüüdsest pöörduda terviseametisse

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Uuest aastast alustab tööd ühtne Terviseamet, kuhu tavaline inimene saab pöörduda kõikvõimalike tervishoidu puudutavate küsimustega.


Amet ühendab tervisekaitseinspektsiooni, tervishoiuameti ja kemikaalide teabekeskuse.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori asetäitja Jelena Tomasova seletas, et nüüd tekib inimesel tervishoiu küsimustes üks partner.

«Meie poole pöördutakse väga paljude küsimustega, näiteks mis puudutab nakkushaiguste ennetamist. Me tegeleme ka joogivee ohutusega, kosmeetikatoodete ohutusega - kontrollime kemikaale,» rääkis ta.

Samuti saab pöörduda terviseameti poole tervishoiu teenust puudutavate küsimustega. «Kui inimene ei ole rahul näiteks osutatud kvaliteediga, siis saab tervishoiuameti poole pöörduda,» selgitas Tomasova ning lisas, et tulevikus hakkab terviseametis olema ka tervisetöötajate register.

Terviseametil on viis tegevusvaldkonda - tervishoid, nakkushaiguste seire ja epideemia tõrje, keskkonnatervis, kemikaaliohutus ja meditsiiniseadmete ohutus. Veel tuuakse Jelena Tomasova sõnul ravimiametist üle meditsiiniseadmete osakonna funktsioonid, et tõhustada selle valdkonna järelevalvet.

«Koosseis vähenes meil 50 inimese võrra, aga kõik need koondamised viisime läbi juba varem,» rääkis naine. Uues terviseametis hakkab tööle 304 inimest.

Tomasova sõnul tegeles siiani näiteks kemikaaliohutusega nii tervisekaitseinspektsioon kui ka kemikaalide teabekeskus, funktsioonid olid küll veidi erinevad, ent spetsialistide pädevus ja teadmised on pea samad. Töö tõhustamiseks viiakse kahe ameti spetsialistid kokku.

Terviseametis on spetsiaalne kemikaali- ja tooteohutuse büroo, mis hakkab tegelema turujärelevalvega, kontrollides muuhulgas mänguasju ja kosmeetikatooteid.

Terviseameti loomise eesmärkiks on vältida tööülesannete dubleerimist ja killustamist, vähendada halduskoormust ning parandada teenuste kvaliteeti.

Näiteks teevad tervisekaitseinspektsioon ja tervishoiuamet mõlemad järelevalvet, kuidas nakkusohtliku materjaliga ümber käiakse. Mõlemad väljastavad ka nakkusohtliku materjali käitlemiseks tegevuslube: tervishoiuamet eriarstiabi osutajale, tervisekaitseinspektsioon teistele juriidilisele ja füüsilistele isikutele.

Terviseametit asub juhtima tervisekaitseinspektsiooni juht Tiiu Aro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles