Uuring: paljud vanemad ei pea laste joomist probleemiks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele vanematel pole probleemiks, kui nende lapsed joovad.
Paljudele vanematel pole probleemiks, kui nende lapsed joovad. Foto: AFP / Scanpix
Inglismaa lapsevanemate seas tehtud uuring näitas, et suurem osa neist ei pea järeltulijate alkoholitarvitamist kuigi oluliseks probleemiks.

Hoopis rohkem muretsevad laste ja teismeliste vanemad narkootikumide ning seksiga seotud teemade pärast, kirjutab BBC News.

Internetilehel Mumsnet korraldatud küsitlus näitas, et üheksa kuni kuueteistkümne aasta vanuste laste vanemad kardavad kõige rohkem seda, et järeltulija sattub autoõnnetusse, pruugib narkootikume või jääb rasedaks.

Oht, et alaealine võiks alkoholi tarbida, polnud vanemate hinnangul kuigi tõsine mure. Kaks kolmandikku vastajatest ütles, et neile poleks probleem, kui laps enne 16. eluaastat alkoholi jooks.

Samas rääkis vaid veerand küsitlusele vastanutest oma lastega alkoholiga seotud riskidest.

Tervisekaitsjate sõnul peaksid lapsevanemad mõistma, et alkohol põhjustab riskikäitumist ning võib kaasa tuua neile enim muret tegevaid asju nagu autoõnnetusse sattumine või soovimatu rasedus.

«Uuringud näitavad, et regulaarselt alkoholi joovad noored jäävad suurema tõenäosusega kooli teistest maha, satuvad liiklusõnnetustesse ja on kaitsmata vahekorras,» ütles Inglismaa riigisekretär Ed Balls, kes tegeleb lapsi, haridust ja perekonda puudutavate küsimustega.

Detsembris võttis laste ja alkoholi teemal sõna ka Briti meditsiiniasjatundja Liam Donaldson, kes süüdistas lapsevanemaid liiga leebes suhtumises alaealiste alkoholitarvitamisse. Tema hinnangul ei tohiks alla 15-aastased noored üldse alkoholi juua, kuna vägijookidega varakult kokku puutumine suurendavat hilisemas elus joomahoogude esinemise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles