Kas ja kuidas aidata maas lamavat inimest?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi ei soovita maaslamajast ükskõikselt mööda minna.
Kiirabi ei soovita maaslamajast ükskõikselt mööda minna. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna Kiirabi vanemõde Aleksei Štšegolihhin ütleb, et kunagi ei tohiks maaslamajast lihtsalt mööda minna, isegi kui tegemist on narkomaaniga ja näib, et sekkumine on ohtlik.

«Kui inimene lamab pingi peal, käed kenasti põse all, siis võib vaadata, kas ta ikka hingab, ja kui hingab, siis järelikult lihtsalt magab. Sellisel juhul võib jätta ta sinnapaika, las ta magab,» selgitas Štšegolihhin ajalehes Pealinn. «Narkojoovet võib kahtlustada, kui inimene lamab ebaloomulikus asendis – selja peal, käed üles tõstetud. Sellisel juhul kohe raputama minna vast ei maksa, aga võiks küsida, kas on abi vaja. Kui inimene mingil moel ei reageeri, siis võiks minna lähemale – aga mitte jalgade ega käte poolt, vaid külje pealt –, natuke õlast raputada ja proovida teda äratada. Kui inimene ei ärka, siis tuleb tegutseda, keerata ta külili ja kutsuda kiirabi. Kui aga ärkab, siis võiks natuke eemale minna ja küsida, kas on abi vaja.»

Štšegolihhini sõnul tuleks üledoosis narkomaani ja rängas alkoholijoobes inimese «äratamisel» olla ettevaatlik, samas lisas ta, et tavaliselt ei jõua maaslamaja nii kiiresti püsti hüpata, et abipakkuja ei jõuaks eemale minna.

«Tuleb aru saada, et mitte iga maaslamaja ei ole narkomaan või joodik,» rääkis ta. «Inimene võib tänaval kokku kukkuda väga raskete haigustega – südamehaigused, suhkruhaigus, insult –, mis vajavad väga kiiret sekkumist. Ja ei ole vaja karta kiirabi kutsuda. Kutsuja võiks olla patsiendi juures seni, kuni brigaad kohale jõuab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles