Tänavu võib oodata odavamaid ravimeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pfizeri kolesteroolialandaja Lipitor kõrvale on tänavu oodata odavamaid koopiaravimeid.
Pfizeri kolesteroolialandaja Lipitor kõrvale on tänavu oodata odavamaid koopiaravimeid. Foto: AFP / Scanpix

Võrguajakirja Popular Science hinnangul võib 2010. aastalt oodata mõnevõrra odavamate ravimite turuletulekut, sest suurtel ravimitootjatel on aegumas mitmed olulised patendid.

Ravimi väljatöötanud firma võtab oma ravimile reeglina patendi ning omab seega ainuõigust seda teatud kaubamärgi all müüa. Sellised patendid aeguvad mingi aja jooksul, mille järel võivad kõik ravimitootjad vastavat ravimit turustama hakata, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Näiteks ei oma kolesteroolitaset alandava ravimi Lipitor tootja Pfizer enam peagi ainuõigust selle ravimi müümiseks, mis tähendab, et Lipitori kõrvale võib tulla terve rida sama toimega, kuid teiste nimedega ravimeid. Lipitori näide on siin asjakohane eelkõige seetõttu, et tegemist on läbi aegade kõige edukama ravimist rahalehmaga, mille käive oli 2006. aastal 13,6 miljardit dollarit.

Pfizer pole ainus suurtest farmaatsiafirmadest, kes tulude vähenemisega silmitsi seisab. Aastaks 2016. vähenevad ravimifirmade käibed geneeriliste ravimite turule tuleku tõttu kokku eeldatavalt umbes 140 miljardi dollari võrra. Hea uudis tarbijale on, et vähemalt järgmise kümne aasta jooksul peaksid retseptiravimite hinnad seetõttu langema.

Osa eksperte kardavad, et ravimifirmade sissetulekute vähenemine jätab neile vähem vahendeid uute ravimite väljatöötamiseks, mis võib muu hulgas pidurdada ka senist inimese keskmise eluea pikenemistempot.

Pikemas perspektiivis oleme ehk jõudnud ajastu koidikule, kus suured ravimifirmad ei saa keskenduda suhteliselt lihtsakoeliste ravimite väljatöötamisele, mille ülesandeks on valu vaigistamine, depressiooniga võitlemine või kolesteroolitaseme alandamine. Selle asemele astuvad tõenäoliselt uue põlvkonna kompleksravimid, mis täidavad mitut ülesannet korraga, mille hulgas saavad tõenäoliselt olema ühiskonda kõige rängemalt vaevavad terviseprobleemid nagu rasvumine, vähk ja mitmesugused närvisüsteemiga seotud häired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles