Miks juuksed sügiseti välja langema hakkavad?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Stressirikkal perioodil, nagu näiteks sügisel, mil tuleb taas töö- ja koolirežiimile lülituda, märkavad paljud, et juuksekarvu koguneb kammile või harjale tavapärasemast rohkem. Millal võib inimesel olla probleem ning kuidas seda lahendada?

Normaalne juuksekadu on keskmiselt 50 kuni 100 juuksekarva päevas, sügisel ja talvel kuni 150, kirjutab trihholoogiakeskus oma koduleheküljel. Kui aga leiad igal hommikul padjalt juukseid või korjad neid harjalt pihutäite kaupa, siis tuleks hakata otsima probleemi põhjust.

«Ootamatu juuste väljalangemise põhjuseks võib olla tugev stressireaktsioon kehas. Tegemist võib olla nii emotsionaalse kui ka füüsilise stressiga,» nentis Juuste Akadeemia juukseuurija ja ravihooldaja Kerli Mägar. Kõrge stressihormoonide tase veres põhjustab mikroveresoonte ahenemist (peanaha verevarustus halveneb, mõned kapillaarid sulguvad), lisaks halveneb kollageeni ja keratiini tootmine, mistõttu tekib juuste väljalangemine.

«Stressi olukorda kehas põhjustavad ka vajalike toitainete puudus, vähene puhkeaeg, põletikulised protsessid, vigastused,» lisas Mägar. Stressi korral on Mägari sõnul vaja kasutada C- ja B-grupi vitamiine, magneesiumtsitraati ja oomega rasvhappeid. «Hiina meditsiin soovitab lisaks korditsepsi. Juuste seisukohast peaks toidulisandite kuur olema vähemalt 4 kuni 6 kuud,» selgitas Mägar.

Naistel põhjustab juuste väljalangemist sageli rauapuudus. Ka võib probleemide allikaks olla hormonaalsed muutused või kilpnäärme üle- või alatalitus. Ka osa ravimite tarvitamine võib kaasa tuua juuste hõrenemise.

Seda, mis juuste väljalangemist põhjustab, saab teada näiteks vereanalüüsist. «Vereanalüüsides on oluline kontrollida kilpnäärme hormoonide tegevust ja raua imendumist, kuna need näitajad mängivad kõige enam rolli ootamatu juuste väljalangemise korral,» selgitas Mägar.

Samuti on võimalik minna juuksejuure uuringule, kus saab teada, millised tegurid mõjutavad juuste olukorda peanaha sees juuksejuure tasandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles