Antidepressantide sööjal võib vallanduda diabeet

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antidepressant. Illustratiivne foto.
Antidepressant. Illustratiivne foto. Foto: Reuters/ScanPix
Suurbritannia teadlased toovad välja, et inimesed, kes antidepressante tarbivad peaksid olema teadlikumad, et neil on suurem risk haigestuda teise tüübi diabeeti.

Southamptoni ülikooli teadlased uurisid varasemaid teadustöid ja leidsid seose diabeedi ja antidepressantide vahel, kirjutab BBC. Samas ei ole päris selge, kas antidepressandid põhjustava diabeeti, või näiteks võtab antidepressante tarbiv inimene kergemini kaalus juurde, mis suurendab riski haigestuda diabeeti.

Teadlased võtsid kokku 22 uurimuse tulemused. Professor Richard Holt kinnitas, et vaja oleks täpsemaid uuringuid, mis tooksid välja, miks antidepressante tarbivad inimesed nii sageli diabeeti haigestuvad.

Diabeeti saab vältida kui muuta oma söömisharjumusi ning olla füüsiliselt aktiivsem. «Lisaks on kehaline aktiivsus hea ka vaimsele tervisele,» lisas Holt.

«Selge on see, et osa antidepessante viivad kaalutõusuni ning see suurendab riski haigestuda teise tüübi diabeeti,» lisas Suurbritannia diabeetikute esindaja doktor Matthew Hobbs. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles