Depressiooni küüsis vaevlevad ka paljud viieaastased lapsed

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka viieaastane laps võib kannatada tõsise depressiooni all.
Ka viieaastane laps võib kannatada tõsise depressiooni all. Foto: Caro / Scanpix

Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) andmetel kannatavad depressiooni all tuhandete noorukite kõrval juba ka viieaastased lapsed.

Asjatundjate sõnul on tänapäeva lastel palju pingeid. Vaimseid terviseprobleeme võivad tekitada sotsiaalmeedia surve, küberkiusamine, kontrolltööd koolis ning perekonna lagunemine, vahendab Telegraph.

Suurbritannia Riikliku Tervise- ja Kliiniliste Tõendite Instituudi (NICE) hinnangul peaksid arstid ja kooli töötajad õppima paremini lastel ära tundma erinevaid depressiooni sümptomeid ning sel teemal rohkem informatsiooni hankima. NICEi andmetel kannatab Suurbritannias tõsise depressiooni all 80 000 last, neist 8000 on kümneaastased ja nooremad, depressioon esineb ka viieaastastel lastel.

Asjatundjate hinnangul on nende lasteaia- ja algkooli-ealiste laste arv, kellel esinevad depressiooni sümptomid, kasvanud järsult viimasel aastakümnel. Briti Vaimse Tervise Fondi liige ja õde-konsultant dr Gemma Trainor sõnas: «Olen üle 30 aasta tegelenud lastel ja noortel esineva depressiooni ravimisega ning nende aastate jooksul on toimunud palju muutusi ning levima hakanud uued trendid. Et viimase kümne aasta jooksul on nõnda kiiresti kasvanud depressiooni käes vaevlevate algkooli-ealiste laste arv, on iseäranis murettekitav.»

Heategevusliku kampaania «Young Minds» eestvedaja Lucie Russell sõnas, et kaasajal on lapsepõlv kujunenud väga stressirikkaks: pered ümberringi lagunevad, lapsed tunnevad pinget koolis, kus hakatakse juba väga varakult teadmisi kontrollima, ning suur osa on ka viimastel aastatel inimeste elus väga oluliseks saanud sotsiaalmeedial.

«Vanasti läksid lapsed pärast rasket koolipäeva koju ning lülitasid end kõigest välja. Praegu on aga pea kõik lapsed pidevalt telefonis ja arvutis,» tõdes Russell. Ta lisas, et tõsine probleem on ka küberkiusamine. «Oleme loonud keskkonna, kus isegi väikesed lapsed püüavad endast kaubamärki luua, neile on esmatähtis nende välimus – see muudab eelkõige väga rahutuks tüdrukud – ja vähem oluline pole ka see, kui palju sõpru Facebookis on,» lisas Russell.

Ekspertide sõnul kannatavad lapsed depressiooni all tihti tunde pärast, et nad ei sobitu teiste hulka, mistõttu muutuvad nad enesessetõmbunuks ega leia sõpru. 

Depressiooni psüühiliste sümptomitega kaasnevad füüsilised sümptomid, näiteks pidev väsimus, unehäired ja söögiisu puudumine. NICEi juures tegutsev professor Gillian Leng ütles, et depressioon lastel ja noorukitel on rohkem levinud, kui inimesed arvata oskavad ning see on äärmiselt murettekitav, kuna haigus mõjutab kogu perekonda.

Depressioon lapsel

Veebilehe Kliinik.ee andmetel võivad depressiooni sümptomid lastel ja teismelistel pisut erineda nendest, mis on tavalised täiskasvanueas. Noorematel lastel võivad depressiooni sümptomite hulka kuuluda kurbus, ärrituvus, lootusetuse tunne ja muretsemine. Teismelistel ja noorukitel võivad sümptomid hõlmata ärevustunnet, vihatunnet ja sotsiaalsest suhtlemisest hoidumist. Muutused mõtlemises ja magamises on noorukitel ja täiskasvanutel depressiooni sagedasteks sümptomiteks, ent noorematel mitte nii tavalised. Lastel ja teismelistel esineb depressioon sageli koos käitumisprobleemide ja muude vaimse tervise seisunditega, näiteks tähelepanupuudulikkuse ja hüperaktiivsuse häirega (ADHD).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles