Nanotehnoloogia kasutamine toidus võib tuua aimamatuid riske

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanotehnoloogia kasutamine toidus ja toidupakendite valmistamisel võib tuua aimamatuid riske. Pildil šokolaadist jänes.
Nanotehnoloogia kasutamine toidus ja toidupakendite valmistamisel võib tuua aimamatuid riske. Pildil šokolaadist jänes. Foto: Caro / Scanpix

Brittide hinnangul kasvab nanotehnoloogia kasutamine toidutööstuses järgmise kümnendi jooksul hüppeliselt, kuid see võib kaasa tuua riske, millest meil praegu aimugi pole.

Suurbritannia parlamendi ülemkoja teadus- ja tehnoloogiakomitee avaldatud raport juhib tähelepanu sellele, et praegu on maailmas müügil juba vähemalt 600 toodet, mis sisaldavad juuksekarvast tuhandeid kordi väiksemaid nanoosakesi, ning ligi 80 neist on toidutööstuse produktid. Samas ei ole praegu piisavalt teaduslikke andmeid selle kohta, kuidas nanoosakesed inimese organismis käituvad ja seda mõjutavad, vahendas Reuters.

Raporti koostamisel abiks olnud immunofarmakoloogiaprofessor Stephen Holgate ütles, et seni tehtud uuringutest on osa näidanud, et nanoosakesed käituvad organismis hoopis teisiti kui suuremad osakesed. Näiteks suudavad nanoosakesed tungida läbi barjääride maksa, neerudesse ja isegi ajju, kuid mil moel see inimese organismi mõjutab, on teadmata.

Nanotehnoloogias nähakse võimalusi valmistada tugevamaid ja sealjuures kergemaid materjale, paremat kosmeetikat ning maitsvamaid ja tervislikumaid toite. Raporti järgi võib see kõik tõsi olla, kuid enne uue tehnoloogia laiemat kasutuselevõttu tuleb võimalike riskide väljaselgitamiseks teha põhjalikke uuringuid.

Komitee andmetel ulatus nanotehnoloogia turg toidutööstuses 2006. aastal 410 miljoni dollarini ja 2012. aastaks võib oodata kasvu 5,6 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles