Meestel diagnoositakse üha enam tripperit

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoom.
Kondoom. Foto: SCANPIX

Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse (ECDC) vanemekspert ja arst Ülla-Karin Nurm rääkis, et meestel enam levivat suguhaigust gonorröad ehk tripperit diagnoositakse Euroopas üha rohkem.

Euroopa keskmiste näitajate järgi esineb Nurmi sõnul gonorröad meestel kolm korda sagedamini kui naistel. «Meestel diagnoositakse Euroopas seda haigust aina enam,» sõnas ta Eesti Tervise Fondi korraldatud konverentsil «Mehe tervis». Praegu diagnoositakse Euroopas meestel keskmiselt 21,6 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. 

Ent Eesti eristub oluliselt teistest Euroopa riikidest – kui mujal maailmas diagnoositakse gonorröad meestel oluliselt palju rohkem kui naistel, siis Eestis on naiste ja meeste vahe märkimisväärselt väiksem. Ainult Austrias on see vahe veel väiksem. «Me võime mõelda, miks see nii on?» küsis Nurm, kuid jättis vastuse andmata. 

Gonorröasse nakatumise riskirühmad on: a) sageli saksipartnereid vahetavad inimesed, b) meestega seksivad mehed ja c) kaitsmata seksi harrastavad inimesed. Kõige rohkem diagnoositakse tripperit meestel vanuses 20–24.

«Alates 2005. aastast on Euroopas gonorröasse haigestumine üldisel tõusutrendil. Samas on haiguse esinemine Eestis pigem langeva trendiga, kuna 90ndatel oli esinemissagedus väga kõrge, nagu ka Lätis, Tšehhis, Bulgaarias ja Rumeenias,» selgitas Nurm. Ta toonitas, et sellest hoolimata on aina olulisem teha ennetustööd vanuserühmas, kus haigust kõige enam esineb. «Praegu pole ennetusmeetmed piisavalt tõhusad,» leidis ta. 

Kõige levinum suguhaigus Euroopas on klamüüdia – 75 juhtu 100 000 elaniku kohta. Klamüüdiat esineb rohkem naiste hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles