Uuring: pingul püksirihm ohustab tervist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püksririhm.
Püksririhm. Foto: Corbis / Scanpix

Glasgow ja Strathclyde ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringust selgus, et ülekaalulistel, kes kannavad liiga pingul püksirihma, on risk söögitoruvähi tekkeks.

Ekspertide sõnul võib pingul püksirihma tõttu tekkida reflukshaigus, mille puhul tõuseb maohape maost söögitorru, mis omakorda suurendab söögitoruvähi tekke riski ja seda eelkõige ülekaalulistel inimestel, vahendab Daily Mail.

Teadlased töötasid 24 vabatahtlikuga, kellel on olnud reflukshaigus. Vabatahtlikud pidid alla neelama seadme, millega jälgiti kõhus toimuvat enne ja pärast nende söögikorda. Andmed kirjutati üles nii vöö kandimise kui ka mittekandmise ajal. Teadlased avastasid, et need osalejad, kes kandsid vööd, kannatasid enam reflukshaiguse all. See kehtis aga vaid ülekaaluliste puhul, kuna saledatel vöö üldjuhul liiga pingul ei ole.

Veebilehe korvetised.ee andmetel võib pikaajaline söögitoru limaskesta kokkupuude maohappega viia söögitoru limaskesta põletiku ehk ösofagiidi tekkeni, kui reflukshaigus jääb ravita. Kujunevad söögitoru limaskesta muutused võivad olla hilisemalt söögitoruvähi üheks tekkepõhjuseks.

Söögitoruvähk esineb pigem vanemaealistel inimestel. Kõige iseloomulikum söögitoruvähile on neelamise häire.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles