Sotsiaalministeerium: alkoholi müügi ja reklaami piiramist tuleb veel arutada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karskusliidu ja justiitsministeeriumi kriitika osaliseks saanud sotsiaalministeerium lubab alkoholipoliitika korrastamisega edasi tegeleda ning juhib tähelepanu ka eelmisel aastal läbi viidud projektidele.

Möödunud nädalal tõstatas Eesti Karskusliit taas riikliku alkoholipoliitika küsimuse, millele oli varem tähelepanu juhtinud ka justiitsministeerium.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on mitmeid ulatuslikke projekte selles valdkonnas läbi viidud ning uuel aastal on plaanis uuesti avada alkoholimemorandumi teema.

«Oleme läbi viinud ümaralauakohtumisi tootjatega, millest on võrsunud rida ettepanekuid. Ühtlasi on tulnud ettepanekuid reklaamide sisu reguleerimise osas, et mitte ahvatleda alaealisi tarbima,» tõdes sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles.

Sotsiaalministeeriumi kõneisik nõustub, et kontroll alkoholi müügi ja reklaami osas vajaksid kindlasti arutelu. Samas toob ta välja kaks suuremat rahvatervishoiu projekti, mis on just alkoholi tarvitamise probleemile suunatud.

«Euroopa Sotsiaalfondi struktuurivahenditest rahastatav terviseprogrammi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2008-2009» raames töötatakse välja alkoholist loobumise nõustamissüsteem, et toetada alkoholisõltuvusega inimeste ning nende perede tööhõive suurendamist ja toimetuleku parandamist,» tõi sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles näiteks.

Nimetatud programmi üheks eesmärgiks on Lillese sõnul tõsta elanike teadlikkust terviseriskidest ja tervist toetavast käitumisest, et vähendada töölt kõrvalejäämist tervislikel põhjustel.

«Läbi on viidud esimene ulatuslik täiskasvanud elanikkonnale suunatud alkoholi liigtarvitamise ennetamise kampaania «Palju sina jood». Kampaania raames on loodud ka toetav veebikeskkond www.alkoinfo.ee,» selgitas ministeeriumi esindaja ning lisas, et sellest kampaaniast kokkuvõtete tegemine alles käib.

Karskusliidu hinnangul pidi sotsiaalministeerium koalitsioonileppe kohaselt riikliku alkoholipoliitika dokumendi kinnitama juba 2007. aastal. Praegu saab sotsiaalministeeriumi lehel tutvuda sama dokumendiga, mis on valitsusele esitatud aasta eest, kuid mida karskusliidu kinnitusel pole senini vastu võetud.

Justiitsministeerium heitis mullu novembris valitsusele ette tegevusetust seoses alkoholipoliitikaga. Ministeeriumi hinnangul oleks alkoholi kuritarvitamist vähendav pikaajaline kava pidanud sotsiaal- ja põllumajandusministeeriumi koostöös valmima juba  2004. aastaks.

Alkoholipoliitika killustatus on justiitsministeeriumi hinnangul just põhjuseks, miks Eesti kuulub enim alkoholi tarbivate riikide hulka ning siin sureb keskmisest rohkem inimesi alkoholi mõjude tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles