Sotsiaalministeeriumi Eesti täiskasvanute lagunevad hambad ei morjenda

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi ligi pooled Eesti pensioniealised on hambutud ja täiskasvanud käivad hambaarsti juures harva, rõõmustab sotsiaalministeerium, et vähemalt lastele on hambaravi kättesaadav.

Maailma Hambaarstide Föderatsiooni koostatud suutervise atlase andmetel Eesti laste hammaste olukord keskmine, kuid ligi pooled üle 65aastastest eestimaalastest on hambutud. Hiljutise patsientide rahulolu-uuringu järgi käib vähemalt kord aastas hambaarsti juures alla poole täiskasvanutest, pisut vähem kui kolmandik kurdab, et ei pääse arsti jutule - pole raha, kirjutab Õhtuleht.

Patsientide esindusühingu juht Pille Ilves teab juhtumeid, kus halvas korras hambad on põhjustanud pidevaid palavikke ja bronhiiti, ühel juhul koguni enneaegse sünnituse.

Sotsiaalministri Hanno Pevkuri sõnul tähendaks hambaravi hüvitiste suurendamine või selle tasuta tagamine olulisi muudatusi haigekassa eelarves, kuid kellegi huvides ei ole, et eriarstiabi järjekorrad pikeneksid. Ta märkis, et kui 2002. aastal tasuta hambaravi kaotati, oli üks argument, et inimestel on endil võimalik palju ära teha. «Täiskasvanute väljajätmine haigekassa teenustepaketist kindlustas laste hambaravi kättesaadavuse,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles