Roheline tee võib kaitsta kopsuvähi eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Taiwanis läbi viidud uurimus näitas, et rohelise tee joomine võib pakkuda mõningast kaitset kopsuvähki haigestumise eest.


Enam kui 500 inimest hõlmanud uurimuses alandas vähemalt ühe tassi rohelise tee joomine päevas märkimisväärselt nii suitsetajate kui mittesuitsetajate riski haigestuda kopsuvähki, kirjutab

BBC

.

Aasiast juuakse rohelist teed väga palju ning just selles maailmajaos on paljude vähkkasvajate esinemissagedus palju väiksem kui mujal. Laboriuuringud on näitanud, et rohelises tees sisalduvad polüfenoolid võivad peatada vähirakkude kasvu.

Samas on inimestel läbi viidud uurimuste tulemused olnud vastuolulised - mõned neist on näidanud rohelise tee kaitsvat toimet, samas kui teised ei ole midagi sellist tuvastanud.

Dr. I-Hsin Lin Shani meditsiiniülikoolist leidis, et nii suitsetajaid kui ka mittesuitsetajaid, kes ei joonud üldse rohelist teed, ohustas enam kui viis korda suurem risk haigestuda kopsuvähki kui neid, kes jõid vähemalt ühe tassi rohelist teed päevas.

Suitsetajate hulgas ohustas rohelise tee mittejoojaid aga lausa 12 korda suurem tõenäosus kopsuvähi tekkeks kui neid, kes jõid vähemalt ühe tassi päevas.

Teadlased analüüsisid ka uurimuses osalenud inimeste DNA-d ja leidsid, et riski vähenemisel on oma osa ka teatud kindlatel geenidel.

Rohelise tee joojad, kel olid teatud versioonid geenist nimega IGF1, oli palju väiksem tõenäosus kopsuvähi tekkeks kui neil teejoojatel, kel olid sellest geenist teised versioonid.

Yinka Ebo Suurbritannia vähiuuringute instituudist ütles, et suitsetajad ei tohiks antud uurimistulemusi vabandusena kasutada, et suitsetamist jätkata. «Parim asi, mida suitsetaja saab teha kopsuvähi ja enam kui tosina teise vähitüübi riski vähendamiseks, on jätta suitsetamine maha,» märkis Ebo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles