Euroopas võib olla liikvel siberi katkuga nakatatud heroiin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria haigla Glasgow's. Šotimaal on alates detsembrist siberi katku tagajärjel surnud seitse heroiinikasutajat.
Victoria haigla Glasgow's. Šotimaal on alates detsembrist siberi katku tagajärjel surnud seitse heroiinikasutajat. Foto: Press Association Images / Scanpix

Euroopa terviseametnikud teatasid eile, et Šotimaal ja Saksamaal on alates detsembrist siberi katku surnud kaheksa heroiini tarbinud inimest.


Ametnikud usuvad, et Euroopas on ringluses teadmata kogus heroiini, mis on nakatatud antraksiga, suhteliselt tavalise bakteriga, mille eoseid saab kasutada bioloogilise relvana, vahendas

Reuters

.

«Kutsuksin kõiki uimastitarbijaid lõpetama viivitamatult heroiini kasutamine ja võtma ühendust ravikeskustega,» soovitas Šotimaal töötav epidemioloog Colin Ramsay.

Šotimaal on alates detsembrist siberi katku nakatunud 15 heroiinikasutajat, kellest seitse on surnud. Kaheksas ohver oli 42-aastane Saksamaa mees, kes suri tõppe detsembri keskpaigas pärast heroiini süstimist.

«Nüüd kahtlustatakse, et Euroopas on ringluses heroiin nakkuslike siberi katku eostega (ja võimalik, et ka teiste psüühilist talitlust mõjustavate ainetega, mida saab süstida),» teatas Saksamaa tervishoiuministeerium.

Siberi katk levib kõige sagedamini mets- ja koduloomade seas. Inimesed nakatuvad sellesse harva, kuid nakatunud looma naha või karvade katsumine võib põhjustada nahavigastusi.

Kui pisikut sisse hingata, võib see kiiresti inimorganismis arenema hakata. Sümptomide ilmnedes on üldiselt liiga hilja, et seda edukalt antibiootikumidega ravida.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) teatas oma kodulehel, et uued siberi katku juhtumid on Euroopas võimalikud.

«15 kinnitatud juhtumit, nende seas kaheksa surma viie nädala jooksul, on ebatavaline ja ootamatu,» teatas keskus ning pidas tõenäoliseks, et rikutud heroiin on levinud mitmesse ELi liikmesriiki.

ECDC sõnul näitavad nende uuringud, et heroiini ilmselt meelega siberi katkuga nakatatud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles