Tasuta voldik aitab E-ainetest hoiduda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Petrone Print

Järgmisel nädalal hakatakse kauplustes tasuta jagama E-ainete määrajaid, mis aitavad ostjail teha tervisele ohutumaid valikuid.


Määrajaid hakkavad jaotama Selverid ning Apollo ja Rahva Raamatu kauplused. Rahakoti vahele mahtuvas määrajas on kirjas E-ained, mis võivad tekitada tervisehäireid ja mida sisaldavad tooted oleks tark ostunimekirjast maha tõmmata.

Voldiku koostaja on mitmete toitumisteemaliste raamatute autor Angelika Erin. Tema sõnul võivad E-ained tervisele kahjulikku mõju avaldada aastatepikkuse kasutamise tulemusena, kuid tundlikel inimestel ja lastel võib negatiivne reaktsioon välja lüüa ka kohe. Seda siis allergia, astma, hüperaktiivsuse või muude tervisehäirete näol.

«Suurimaks probleemiks pean aga neid lisaaineid, mille tervist kahjustav mõju ei avaldu mitte koheselt, vaid pikaajalisel kasutamisel. Need võivad põhjustada näiteks vähki või geenikahjustusi,» rääkis Erin.

E-ainete sekka kuuluvad näiteks säilitusained, toiduvärvid, maitse- ja lõhnatugevdajad, paksendajad-vedeldajad ja magusained. Need on ained, mida inimese organism tegelikult ei vaja, kuid tootjad lisavad neid toidu välimuse ja maitse parandamiseks ning säilivusaja pikendamiseks.

Erin märkis, et E-aineid täielikult vältida pole võimalik, küll aga saab ennast ja oma pereliikmeid kõige hullemast säästa.

Kahjulike lisaainete nimekirja tippu kuuluvad Erini sõnul kindlasti kõik asovärvid, mis on tihtipeale peidetud ilusate nimede taha, näiteks Fantale omase värvi andnud E110 ehk päikeseloojangukollane. Tänaseks on tootja sellest ainest lahti öelnud ja Fanta hoopis lahjemat värvi.

Tervisehädasid nagu löövet, sügelust ning suu- ja limaskestade paistetust võib põhjustada ka paljudes lihatoodetes, suppides ja puljongites sisalduv E621 ehk naatriumglutamaat.

Tähelepanelik soovitas Erin olla veel magusaine aspartaami puhul, mida märgib kood E951. Seda leidub paljudes lahjades ja suhkruvabades toodetes, aga kahjuks ka lastele mõeldud vitamiinikommides.

Ohtlikud E-ained

E102 tartasiin
E104 kinoliinkollane
E110 päikeseloojangukollane
E120 karmiin
E122 asorubiin, karmoisiin
E123 amarant
E124 erkpunane 4R; uuskošenill
E127 erütrotsiin
E129 võlupunane AC; alluurpunane AC
E131 patentsinine V
E132 indigokarmiin; indigotiin
E133 briljantsinine FCF

Allikas: Ohtlike E-ainete määraja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles