Sotsid soovivad ravikindlustuseta inimestele tagada perearstiabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside eelnõu järgi saaksid ka kindlustamata inimesed perearstile minna.
Sotside eelnõu järgi saaksid ka kindlustamata inimesed perearstile minna. Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaaldemokraadid algatasid täna riigikogus seadusemuudatuse, mis kindlustaks kümned tuhanded ravikindlustuseta inimesed perearstiteenusega, mille eest maksaks riik.

«Täna ravikindlustuseta inimesed perearsti juurde nii lihtsalt ei pääse. Riik maksab kinni vaid nende vältimatu abi, mis tõstab kiirabi koormust ja muudab ka ravimise oluliselt kallimaks, kuna arstiabi hilines,» märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Sotside esitatud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmiseelnõu tagab ravikindlustusega hõlmamata isikutele üldarstiabi. Selle järgi tekiks ravikindlustamata inimestel õigus pöörduda perearstide poole samadel alustel kindlustatutega.

Nestori sõnul jäävad kindlustamata inimeste üldarstiabiteenuse kulud riigi kanda, milleks sotsiaalministeerium ja haigekassa peavad sõlmima koostöölepingu. Seaduse vastuvõtmisel kasvavad riigieelarve kulutused aastas 50 miljoni krooni võrra, kuid samas hakkavad kahanema kulutused vältimatule abile.

Sotsiaalministeeriumi andmetel polnud 2008. aasta jaanuaris ravikindlustust ligi 57 000 inimesel. Majanduslanguse ja kasvava töötuse mõjul on selliste inimeste arv veelgi suurenenud.

Seadusemuudatuse jõustumine on kavandatud 2011. aasta 1. jaanuarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles