Usaldus on hea, kondoom veel parem

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettenägelikkus: on etem kui tagantjärele tarkus..
Ettenägelikkus: on etem kui tagantjärele tarkus.. Foto: Corbis / Scanpix

Terviseameti aruandest selgub, et viimase kümne aastaga on nakatumine sugulisel teel levivatesse haigustesse vähenenud.



Kuigi sugulisel teel levivate haiguste rühma kuulub üle paarikümne tõve, registreeritakse riigi terviseametis vaid süüfilise, gonorröa ehk tripperi, suguelundite klamüdioosi ja herpesviiruse ning HIV-nakkuse ja aidsi juhtumeid, selgitab ameti peaspetsialist Jevgenia Epštein.

«Süüfilisse haigestus eelmisel aastal 59, gonorröasse (tripperisse) 127 ja klamüüdiasse 2015 inimest, 140 sai herpesviiruse,» räägib Epštein. «Uusi HIV-nakatunuid registreeriti mullu 411 – nende seas kolm mudilast – ja aids diagnoositi 38-l.»

Terviseameti aruandest nähtub ka, et suurem osa 2009. aastal HI-viirusega nakatunuist elab Ida-Virumaal ja Tallinnas. Klamüdioosi haigestus paar tuhat inimest, neist neli viiendikku on naised ja selle tõve põdejaid leidub peale Hiiumaa kõikjal Eestis, kõige arvukamalt  Tallinnas, Tartumaal ja Pärnus.

«Omamoodi traagiliselt irooniline on see, et intiimne seksuaalne kontakt kätkeb endas nakatumisohtu,» nendib Tartu Ülikooli epidemioloogiaprofessor, naha- ja suguhaiguste arst Anneli Uusküla. «Seksuaalkontakt annab mikroorganismidele võimaluse kanduda ühelt inimeselt teisele.»

Professori sõnul võib sugulisel teel ühelt inimeselt teisele üle minna 30 eri mikroobi. Vaid vähestel neist on see peamine viis säilitada oma järjepidevust, aga just neid nimetataksegi suguhaigusteks: süüfilis, gonorröa, suguelundite klamüdioos, trihhomonoos, genitaalherpes, suguelundite tüükad ja muidugi HIV-nakkus.

Üldjoontes võib suguhaigused jagada suguelundeil haavandeid tekitavateks (süüfilis ja genitaalherpes) või põletikku põhjustavateks (klamüdioos, trihhomonoos, gonorröa e tripper).

Tõenäoliselt on sugulisel teel levivad nakkushaigused ehk siis suguhaigused inimkonda saatnud juba aegade algusest, tõdeb Uusküla ja lisab, et läbi sajandite on neid peetud «teiste», sageli naabrite haiguseks. Hispaanlased nimetasid süüfilist  Prantsuse haiguseks, prantslased omakorda Hispaania haiguseks. Muide, süüfilise nimetuse võttis 1530. aastal kasutusele itaalia arst Fracastoro.

Uuteks suguhaigusteks võib pidada genitaalherpest, 1966. aastal Harald zu Hauseri kirjeldatud inimese papilloomviiruse HPV nakkust, 1983. aastal Francoise Barré-Sinoussi ja Luc Montagnier’ dokumenteeritud HI-viirust ja tõbe ning viimasel kümnendil suguhaigusena kirjeldatud Mycoplasma geni­talium’i nakkust.

Uusküla lisab, et 2008. aastal tunnustati Harald zur Hausenit Nobeli meditsiinipreemiaga HPV ja selle olulise rolli kirjeldamise eest emakakaelavähi tekkes ning Barré-Sinoussi ja Montagnier’d HIVi avastamise eest.

«Kuigi antibiootikumide kui spetsiifiliselt mikroobidevastase  toimega ainete avastamine ja kasutuselevõtt 1940ndail pööras meditsiinis uue lehekülje, on suguhaigused ikka veel inimeste visad kaaslased,» nendib professor.

Süüfilise, klamüdioosi, genitaalherpese, trihhomonoosi ja gonorröa nakkus kulgevad küll väheste haigustunnustega, kuid viivad pikema aja vältel parandamatute tüsistusteni, rõhutab arst.

«Jättes siinkohal kõrvale äärmiselt tõsised probleemid partnersuhetes, mis seostuvad suguhaigusesse nakatumisega ja põdemisega, on suguhaigustel rängad tüsistused ja kaugtagajärjed: väikse vaagna põletikuline haigus, krooniline valusündroom, emakaväline rasedus, viljatus ja pahaloomulised kasvajad suguteedes, näiteks emakakaelavähk,» loetleb Uusküla riske ja tuletab meelde vana tõde, et alati on parem karta kui kahetseda.

«Kasutage kondoomi!» soovitab arst. Kui siiski ollakse vahekorras kaitsevahendita ja pärast hakkab kahtlus hinge vaevama, on kõige targem minna arsti juurde ja lasta testid teha. Kui selgub, et ongi vaja ravi, tuleb ravida korralikult ja teha kõik endast olenev, et ka partner(id) saaks ravitud!

Levinumad suguhaigused

Süüfilis

Haiguse põhjustajaks on bakter Treponema pallidum. Haigustekitajaga nakatutakse sugulisel teel. Haigus levib ka emalt lapsele raseduse ja/või sünnituse ajal, mistõttu kõiki rasedaid süüfilise suhtes ka uuritakse, et kaasasündinud süüfilist ennetada. Süüfilisel on omapärane tsükliline kulg. 

Esmane süüfilis algab kõva ja valutu haavandi tekkega, mis ka ravita taandub.  Teisene süüfilis ilmneb paari kuu jooksul pärast nakatumist:  nahalööve, palavik ja lümfisõlmede paistetus, mis ravimata jätmise korral aeg-ajalt kordub. Kolmandane süüfilis võib avalduda üks kuni 30 aastat pärast nakatumist: kahjustunud närvisüsteemiga kaasnevad liikumishäired ja dementsus.

Süüfilist tehakse kindlaks vereanalüüsiga. Ravi antibiootikumidega haiguse algstaadiumis tagab täieliku paranemise.

2009. aastal diagnoositi süüfilist 34 mehel ja 24 naisel. Ligi kolmandik neist on pärit Tallinnast, suurem haigestumus oli Põlvamaal, Narvas ja Hiiumaal.  Kaasasündinud süüfilise juhte ei olnud. 

Gonorröa ehk tripper

Haiguse põhjustajaks on bakter Neisseria gonnorrhoea. Tõve ajalooliselt tüüpilist  rohke mädaeritusega ägedat haigusvormi (siit ka nimetus – tilkuma inglise keeles drip) esineb tänapäeval harva. Tüüpiline on vähese limase eritisega või isegi haigustunnusteta  gonorroiline põletik. Haiguse peiteaeg on meestel kaks kuni viis päeva, naistel paar-kolm nädalat. Kui gonorröad ei ravita, võivad naistel haigestuda emakas, munajuhad ja munasarjad, millest võib kujuneda edaspidi viljatus.

Gonorröa tehakse kindlaks laborianalüüsidega, haigust ravitakse antibiootikumidega.
2009. aastal registreeriti Eestis 127 nakatumist, neist 73 naised. Kolmveerand neist olid alla 30-aastased. Suurem haigestumus oli Tallinnas, Lääne-Virumaal ja Ida-Virumaal

Suguelundite klamüdioos

Haiguse põhjustajaks on bakter Chlamydia trachomatis. Naistel võib klamüdioos ilmneda emakakaelakanali põletikuna, kusitipõletikuna, emakalimaskesta põletikuna, meestel kõige sagedamini kusitipõletiku ehk uretriidina. Haigust ravitakse antibiootikumidega.

Klamüdioos on Eestis ja ka paljudes arenenud riikides kõige sagedamini esinev suguhaigus.  2009. aastal diagnoositi haigust 2015 inimesel, kellest mehi oli 18,8% ja naisi 81,2%, viiendik neist 15–19-aastased, kolm viiendikku 20–29-aastased.

Genitaalherpes

Selle põhjustajaks on viirus Human herpes simplex. Haiguse tüüpilise kulu korral ilmnevad umbes kümne päeva pärast nakatumist haiguse tunnused – kihelus nakatumiskohtades, turse, punetus, väikesed villid, mille lõhkedes  tekivad haavandid. Haiguse ravi ja käsitlus võivad olla keerulised.

2009. aastal registreeriti Eestis 140 haigusjuhtu, kõige rohkem nakatunuid oli Tallinnas.

HIV (human immunodeficiency virus) ehk HI-viirus ehk inimese immuunpuudulikkus


See põhjustab inimesel aidsi ehk omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi. HI-viiruse päritolu on teadmata, kuid arvatakse, et nakkus sai alguse Kesk-Aafrikast, kust see kandus Haiti kaudu USAsse. Nüüdseks on HIV levinud üle maailma, peale seksuaalvahekorra võib saada nakkuse ka kontaktist nakatunu verega.

HIV-nakkus hävitab halastamatult immuunsüsteemi, kurnates seda. HI-viirusega nakatumisest aidsi kujunemiseni võib kuluda kümmekond aastat, seni on viirus organismis peidus, jätkates soodsatel tingimustel paljunemist ja järjest uute immuunsüsteemi rakkude hävitamist. HI-viirusega nakatunud inimene on nakkusohtlik. 

Nakkus tehakse kindlaks laboriuuringutel, Eestis alustati asjakohase diagnostikaga 1987. aastal.

Aids (termin võeti kasutusele 1981. aastal USAs) on HIVi lõppfaas. HIV-nakkuse ravis kasutatakse peamiselt viiruse paljunemist pidurdavaid ravimeid, kahjuks ei ole praegu olemas tõhusat HIV-vastast vaktsiini.

Eelmise aasta lõpuks oli Eestis HIV-nakkus diagnoositud 7320 inimesel. Mullu registreeriti uusi HIViga nakatunuid 411, 2008. aastal 545. Enim avastatud nakatunuid elab Ida-Virumaal ja Tallinnas. HIV-tõbi ehk aids diagnoositi 38 nakatunul (2008. aastal 61).


Allikad: Tervise ABC. Valgus 2009

Terviseamet 2010

Illustratsioonidel on firma Giant Microbes miljonikordses suurenduses baktereid ja viirusi kujutavad pehmed mänguasjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles