Kohv võib leevendada õla- ja kaelavalusid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv võib leevendada arvutiga töötamisest tingitud õla- ja kaelavalusid.
Kohv võib leevendada arvutiga töötamisest tingitud õla- ja kaelavalusid. Foto: Caro / Scanpix

Arvutiga töötavatele inimestele on tuttavad õla- ja kaelavalud, hiljuti tehtud teadustööst selgus, et nende hädade leevendamisel võib abi olla kohvi joomisest.

Norralane Vegard Strøm uuris oma doktoritöö jaoks arvutit kasutavaid kontoritöölisi vaevavate õla- ja kaelavalude põhjusi. Peamine leid oli, et need on seotud vereringe regulatsiooni ja lihaste vähese aktiivsusega, vahendas VG Nett.

Huvitavam tulemus ilmnes aga hoopis plaaniväliselt. Nimelt märkas Strøm, et need uuringus osalenud, kes hommikuti kohvi jõid, kurtsid õla- ja kaelavalude üle teistest vähem.

Strøm rõhutas, et tema uuring ei olnud kavandatud kofeiini mõju välja selgitamiseks, kuid siiski võib leiul tõepõhi all olla.

Seda, et kohvi joomine aitab leevendada valusid, on tõestatud ka varasemates uuringutes. Samas pole sarnaseid uuringuid tehtud arvutit kasutavate kontoritöötajate seas, vaid hoopis raske füüsilise tööga koormatud inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles