Inimene vajab vananedes vähem und

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanurid on päeval vähem unised kui nooremad inimesed.
Vanurid on päeval vähem unised kui nooremad inimesed. Foto: Caro / Scanpix

Täna, 1. veebruaril ajakirjas Sleep avaldatud uuringu tulemused näitavad, et terved vanad inimesed, kellel pole uneprobleeme, vajavad vähem und ning on päeval vähem unised kui terved ja noored täiskasvanud inimesed.


Uuringust selgus, et kaheksatunnise ööune korral vähenes uneaeg oluliselt ning progresseeruvalt lähtudes inimese vanusest, vahendab

Physorg

.



Vanurid vajasid umbes 20 minutit vähem und kui keskealised inimesed, kes omakorda magasid 23 minutit vähem kui noored täiskasvanud isikud.

Ärkamise arv ning ülevaloldud aeg pärast esialgset uinumist suurenes vanusega oluliselt ning sügava une perioodid vähenesid sõltuvalt vanuse suurenemisega. Hoolimata uneaja, uneperioodi kestuse ning sügavuse vähenemisest tundsid vanurid ennast nii subjektiivselt kui ka objektiivselt vähem väsinuna kui noored inimesed.

«Meie tulemused taaskinnitavad, et vanade inimeste jaoks ei ole normaalne olla päeval unine,» rääkis Briti uneteadlane Derk-Jan Dijk Surrey Ülikoolist.

«Kui sa oled noor või vana ning sa oled päeva ajal unine, siis sa kas ei saa piisavalt magada või on sul unehäire,» lisas ta.

Kui osalejail paluti mugavas asendis pikali visata ning uinuda, siis noored inimesed jäid magama keskmiselt 8,7 minutiga, keskealised 11,7 ning vanurid 14,2 minutiga.

Uuringus osales 110 tervet täiskasvanud inimest, kellel ei esinenud unehäireid. Neist 44 olid vanuses 20-30, 35 olid keskealised vanuses 40-55 ning 31 osalenut olid vanuses 66-83.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles