Suitsetamine tuleks jätta päevapealt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui palju nikotiininätse ja -plaastreid võtta, on mõistlik küsida apteekri käest, mitte järgida sisetunnet või tuttavate nõuandeid.
Kui palju nikotiininätse ja -plaastreid võtta, on mõistlik küsida apteekri käest, mitte järgida sisetunnet või tuttavate nõuandeid. Foto: Toomas Huik

Parema tervise nimel või varasemast kõhnema rahakoti tõttu suitsetamisest loobujad peaksid lõpetama päevapealt, soovitab nõustaja Tiiu Härm.

Tervise Arengu Instituudis peaspetsialistina töötav Härm nentis, et suitsetamist on täiesti võimalik päevapealt maha jätta ning see on vaieldamatult kõige mõistlikum plaan halvast harjumusest loobumiseks. «Kui inimene arvab, et ta suudab loobuda suitsetamisest kohe ja ilma kõrvalise abita, siis tehku seda, sest üldjuhul on see parim viis loobumiseks,» sõnas ta.
Siiski on niimoodi suitsetamisest loobuda üsna keeruline ja läheb õnneks vaid mõnel üritajal.

Enamik suitsetajaid, kellega Härm oma töös kokku on puutunud, vajavad rohkem aega ja ka abivahendeid. «Suitsetamisest tekib tugev sõltuvus ning selleks, et edukalt loobuda, tuleb jagu saada nikotiinisõltuvusest. See ei ole lihtne. Suitsetamise mahajätmist peetakse niisama raskeks kui kangetest narkootikumidest loobumist,» rääkis nõustaja.

Lisaks füüsilisele sõltuvusele tuleb loobujal rinda pista suitsetamise kui harjumusega, mis väljendub soovis näiteks pidudel, tööl olles või siis teiste suitsetajate seltskonnas sigaret läita. Üks loobujate tavalisi vigu ongi Härmi sõnul see, et minnakse ikka teiste suitsetajate seltskonda.

Vigadest kõneldes mainis Härm veel abivahendite ehk siis nikotiininätsude ja -plaastrite valet tarvitamist. Nimelt kasutavad loobujad neid tihtipeale oma äranägemise või siis sõbra-tuttava soovituse järgi. Nii aga valitakse paraku vale doos ja ka kuuri kestus.

«Ebaõnnestumised on suuresti tingitud sellest, et suitsetamisest loobujad ise valivad endale abivahendid ja nende doosid. Ka apteekritel pole piisavalt aega esmasteks soovitusteks,» nentis Härm.

Ülikooli apteegi juhataja Reet Teng sellise kriitikaga siiski ei nõustunud ja kinnitas, et apteeki tulles saab suitsetamisest loobuja kindlasti vajalikku nõu. Apteegitöötajad peavad ka ise ostjaid silmas ja pakuvad riiuli ette küsival ilmel seisma jäänuile oma abi, kinnitas ta.

Samas tunnistas Teng, et igaüht, kes nikotiininätsu või -plaastri karbiga kassa poole suundub, nad peatama ei hakka, sest ilmselt on sellised inimesed juba nõustamist saanud ja liigne kontroll peletaks nad eemale.

Närimiskummid ja plaastrid pakuvad nikotiinasendusravi. Nendest vereringesse imenduv nikotiin aitab leevendada loobumisega kaasnevaid nähtusi, nagu peavalu, külmavärinad, keskendumisraskused ja närvilisus. Härmi õpetuse järgi võiks nätse ja plaastreid kasutada kaks-kolm kuud, pärast seda on aeg organism lõplikult nikotiinist vabastada.

Selle viimase sammu astumisel on nii Härmi kui Tengi sõnul kõige olulisem inimese enda tahtejõud, ravimitele lootes kuigi kaugele ei jõua.

Loobumine on õnnestunud aga alles siis, kui endine suitsetaja on suutnud sigarettidest hoiduda 12 kuud. «Alles aasta möödudes pärast esimest suitsetamisest loobumise päeva võib inimene lugeda end mittesuitsetajaks,» ütles Härm.

Et nii pikka perioodi vastu pidada, soovitas nõustaja tegelda asjadega, mis viiksid mõtted suitsetamisest eemale. Kindlasti on abi liikumisest ja õues viibimisest, kuid miks mitte ka teatris, kontsertidel käimisest. «Hea on, kui on keegi tuttav või sõber, kes on edukalt suitsetamisest loobunud ja kes oskab head nõu anda,» lisas Härm.

Esimesed sammud
•    Uuri, mida teeb suitsetamine sinu organismiga.
•    Tee endale selgeks, mis sind suitsetamisest loobumisel motiveerib, ja võta vastu loobumisotsus.
•    Võta kontakti suitsetamisest loobumise nõustajaga (nõustamiskabinettide nimekirja leiab Tervise Arengu Instituudi veebilehelt http://www.tai.ee/?id=3949).
•    Ole enda vastu range.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles