«Pealtnägija»: perearstina töötanud mees jäi korduvalt vahele narkojoobes

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Urmas Luik

ETV saade «Pealtnägija» avalikustas fakti, et Harjumaa Padise valla perearstil Sergei Šikov on mitu korda tuvastatud narkojoove, lisaks varastati arstilt hiljuti arvuti 1300 vallaelaniku terviseandmetega.

«Pealtnägija» toimetus sai info kahtlase tohtri kohta eelmisel nädalal ning ühe päevaga suutis toimetus leida hulgaliselt tõendeid 43-aastase Šikovi mineviku kohta, vahendas ERR Uudised.

Nii ilmus juba 2000. aastal, mil Šikov oli Ida-Virumaal Illukal perearst, kohalikus vallalehes nupp konfliktist ambulatooriumis, kus muuhulgas süüdistati Šikovit narkotarbimises. Kuigi kaebus ei leidnud toona tõestamist, siis lahkus mees ametist.

Seejärel aasta sõjaväearstina töötanud ja ka Kosovo missioonil osalenud Šikov ei ole pärast seda üheski perearstikeskuses kuigi kaua ametit hoidnud, tõdes «Pealtnägija».

Padise vallavanem Leemet Vaikmaa sõnul oli Šikovi probleem teada juba mõnda aega. «Oli kaks varianti, kas kannatada või välja vahetada,» märkis Vaikmaa.

Padisel konkursiga ametisse saanud Šikovi nimekirjas on 1300 inimest. 2008. aasta novembris kiideti meest vallalehes kui 15-aastase töökogemusega perearsti ja manuaalterapeuti. Juba paar kuud hiljem hakkasid aga arstist liikuma imelikud jutud, et mees on vastuvõttudel ebaadekvaatne, unine ning tema kontaktivõime ja suhtlemine patsientidega on «tagasihoidlik».

Vald ja tohtri palganud maavalitsus rõhutavad, et arsti kohta saabunud signaalidele ei vaadatud läbi sõrmede ning Šikovil paluti teha isegi vabatahtlik narkotest.

Harju maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja Kaja Rattas märkis, et Šikov oli testi tegemisega nõus ning tõi Tallinnast Wismari haiglast isegi tõendi, et ta ei tarvita narkootikume. «Need analüüsid on puhtad ja selle alusel ma ei saa rohkem inimest süüdistada ega võtta ette mingeid muid sanktsioone,» nentis Rattas.

Nii tehti hiljem arstile korduvalt mitmeid üllatuskontrolle, kuid kõik joobetestid olid puhtad ning ametnikel polnud enda sõnul millestki kinni hakata. Samas aga julges üha vähem vallaelanikke minna vastuvõtule Šikovi juurde.

Viimane piisk karikasse kukkus läinud nädala esmaspäeval, kui Šikov teatas, et tema koju Tallinnas Stroomi rannas murti sisse ja viidi minema valla ostetud tööarvuti koos seal sisalduva 1300 patsiendi delikaatsete terviseandmetega.

«Pealtnägija» tegi vaid paar kõnet Šikovi eelmistesse töökohtadesse ning selgus, et kõikjal kordub sama motiiv. Näiteks Nõmme perearstikeskuses, kus Šikov töötas aastatel 2004-2006, täheldati kummalist uimasust ja kahtlast ravimite kadumist.

Samuti on tähelepanuväärne kokkusattumus, et ka Nõmme kliinikus murti Šikovi kabinetti öösel sisse ja viidi minema tema ja medõe arvuti. Toona süüdlast ei leitud, kuid Šikov lahkus ametist omal soovil.

Eero Merilind Nõmme Perearstikeskusest märkis, et Šikov tuli neile kaitseväest ja töötas poolteist aastat. «Olid kaebused patsientide poolt. Ta hakkas juba inimesi kahjustama, tema olek ja raviotsused olid ebaadekvaatsed. Märgati, et kapist hakkasid kaduma ravimid – diazepam ja tugevad valuvaigistid suures koguses,» tõdes Merilind.

«Pealtnägija» tuvastas, et Šikov mõisteti mullu sügisel süüdi autoavarii põhjustamises ning karistati 12 000 krooni suuruse trahviga. Kohtuotsusest selgus, et doktor on kaks korda narkojoobes vahele jäänud - esimest korda 2005. aastal ja teist korda mullu aprillis.

Šikov kinnitas elmisel neljapäeval pärast tööpäeva lõppu telefonitsi «Pealtnägijale», et narkootikumide tarvitamisega toona tegemist ei olnud. «Narkojoobes ei olnud. See oli ikka psühhotroopsete ainete kasutamine. Tõesti peale seda avariid, ma ei tea, mis kuradi narkootikum või mingisugune pulber, mis rahustab. Aga narkootikumist siin juttu ei ole ega saagi olla,» kinnitas Šikov.

«Pealtnägija» andmetel aga arst valetab, sest mullu aprillis tehtud laborianalüüs näitas tema organismis fentanüüli, metadooni ja rahustite jälgi.

Rattas märkis, et tema kuuleb seda fakti esimest korda «Pealtnägijalt». Samas on politsei saatnud selle kohta ametliku kirja sotsiaalministeeriumi juures tegutsevale tervishoiuametile.

Terviseameti peadirektori Üllar Kaljumäe sõnul selline teade perearsti automaatset töölt kõrvaldamist kaasa ei too. «Kahjuks mitte, sest see eeldaks seda, et meil oleks seaduses täpselt määratletud, mis seisundi puhul on kohene kõrvaldamine võimalik ja põhjendatud,» nentis Kaljumäe.

«Ka narkojoove ehk uimastavate ainete tarvitamine, narkomaania on tegelikult haigus ja see eeldakski seda, et meil oleks seaduses määratletud, mis haigustega, kuidasmoodi peaks tervishoiutöötajate tegutsemisõigustesse suhtuma ehk millal ja keda kohe kõrvaldama,» kinnitas Kaljumäe.

Tervishoiuameti kinnitusel kontrolliti mullu suvel, kas doktor Šikov väljastas narkootiliste ainete retsepte korrektselt, kuid ühtegi viga ei leitud ning delikaatne lugu loeti lõppenuks.

Kuigi Padise volikogu esinaine Külli Urvik tegi mullu oktoobris tervishoiuametile kaebuse, et perearst Šikov teeb tööd narkojoobes, siis soovitas amet pöörduda politseisse.

Läinud neljapäeval pärast vestlust arvuti varguse teemal tegi doktor Šikov maavalitsusele ise lahkumisavalduse.

Šikovi enda selgitus, miks ta lahkub, jäi «Pealtnägijale» segaseks, kuid arst möönis siiski, et ta tarvitab pärast autoavariid rahusteid ja uinuteid, mis aga tema tööd ei sega.

«Pealtnägija» kaamera ette tulekust Šikov keeldus ning tõi eri päevadel erinevaid ettekäändeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles