Hele õlu tugevdab luid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele õlu tugevdab luid
Hele õlu tugevdab luid Foto: AFP / Scanpix

USA California ülikooli teadlaste sõnul leidub õlles luude tugevusele hästi mõjuvaid aineid.

Nüüd tegid uurijad esimest korda kindlaks, millises õlles neid enim leidub, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Juba mitmed varasemad uuringud on näidanud, et regulaarne õllejoomine aitab naistel osteoporoosi teket ennetada.

Seda teeb eelkõige õllevalmistamiseks kasutatavas teraviljas leiduv räni. Õlu on lääneriikides üks kõige enam räni sisaldav toiduaine.

USA teadlased uurisid erinevate õllede toorainetes leiduva räni kogust. Tulemused näitasid, et kõige enam on räni odra kestades.

Lisaks leiti, et ka humalates leidub looduslikult suures koguses räni.

«Selle tõttu on odral põhinevad heledad õlled, mille tegemisel on kasutatud ka palju humalat, parimad räniallikad ning luude tugevdajad,» selgitasid uurijad.

Tumedates õlledes leidub märgatavalt vähem räni. Uurijad ei tea veel, mis on selle põhjuseks.  Nad kahtlustavad, et põhjus on kõrgemas temperatuuris, mille juures tumedad õlled valmivad.

Nisul põhinevates õlledes on vähem räni kui odrast valmistatud õlledes.

Uurijad rõhutasid, et õlu aitab osteoporoosi kõige paremini ennetada siis, kui seda jooki tarbitakse mõistlikult, mitte üleliia.  Suured alkoholimäärad on nii luid ka muid organeid kahjustavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles