Uuring: ülekaalulisus algab sageli juba titeeas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
USA uurijad leidsid, et otsustav moment, mis määrab inimeste ülekaalulisuse kogu eluks, ilmneb sageli juba enne teist eluaastat.

Enam kui sadat rasvunud last ja teismelist uurides leiti, et pooled neist olid juba kaheaastasena ülekaalulised ning 90 protsenti olid paksuks läinud viiendaks eluaastaks, kirjutab BBC News.

Veerand lastest olid ülekaalulised juba enne viiendat elukuud, kümneaastaseks saades olid aga kõik uuringus osalenud lapsed liiga paksuks läinud.

Ehkki pole täpselt teada, mis väikelapseeas ülekaalulisust põhjustab, mängivad seejuures kindlasti rolli halb toitumine, varakult tahke toidu sööma hakkamine ja väheliikuv eluviis.

Uurijate sõnul võivad lapse toitumiseelistused teiseks eluaastaks juba kinnistunud olla ning sel juhul on neid hiljem raske muuta.

Uuringut juhtinud John Harrington, kes töötab Virginia meditsiinikoolis abiprofessorina, nimetas tulemusi häirekellaks, mida arstid kuulda võtma peaksid.

«Arstid ootavad liiga sageli seni, kuni tekivad meditsiinilised kaebused, enne kui raviga alustavad,» ütles Harrington. «Panna lapsi ja vanemaid oma juba sisse harjunud kombeid muutma on hiiglaslik väljakutse ning seda teed ääristavad takistused ja pettumused.»

Ekspertide sõnul mõjutab beebi esimese eluaasta jooksul toimuv suuresti tema edaspidist tervist ning ehkki laste ülekaalulisusega võitlemisel on tehtud edusamme, on see siiani suur probleem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles