Paks laps, ilus laps: vanavanemad tõstavad laste rasvumisriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Suurbritannias läbi viidud uuringust selgus, et lastel, kes jäetakse sageli vanavanemate hoole alla, on teistest suurem ülekaalulisuse risk.


Samas näitas 12 000 9 kuu kuni 3 aasta vanuse lapse analüüs, et lastesõimes käimine või lapsehoidjaga kodus olemine vanemate hoole all olemisega võrreldes kaaluprobleemide riski ei tõsta, kirjutab

BBC

.

Võrreldes nendega, kelle eest hoolitsesid vaid vanemad, ohustas osa ajast vanavanematega veetnud lapsi 15 protsenti kõrgem ülekaalulisuse risk. Neid, kes veetsid kõik päevad oma vanavanematega, ohustas aga vanemate hoole all olevate lastega võrreldes 34 protsenti kõrgem ülekaalulisuse risk.

Põhjalikum analüüs, kus võeti arvesse ka lapse sotsiaalmajanduslikku tausta, näitas, et suurenenud risk ohustas vaid kõige edukamatest peredest lapsi, kelle ema töötas juhtival või spetsialisti kohal, oli ülikooliharidusega või elas koos partneriga.

Uuringu juhtivautor professor Catherine Law ütles, et sarnaselt USAs läbi viidud uuringuga ei vaadeldud antud juhul põhjusi, miks on vanavanemate hoole all olemine seotud ülekaalulisusega, kuid tema sõnul võib asja selgitada lastele järeleandmisega ja vähese füüsilise aktiivsusega.

Law sõnul võiks uuringu jätkamiseks rääkida vanavanematega, et teada saada, milliste probleemidega nad silmitsi seisavad.

Samuti oleks tema sõnul kasu sellest, kui harida inimesi üldse tervisliku elustiili teemal ning selgitada neile, et laste puhul tuleks vältida toidu pakkumist autasuna millegi eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles