Ettemagamine aitab väsimusega võidelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis

USA teadlaste värske uurimuse kohaselt on n-ö ette magada ehk siis und eelseisva väsitava sündmuse ootuses «salvestada» täiesti võimalik.


Teadlased palusid osadel katsealustel ühe nädala jooksul tavapärasest rohkem magada, samas kui teine grupp pidi magama sama palju kui tavaliselt. Järgmisel nädalal kutsuti aga kõik vaatlusalused laborisse ning nad said iga päev vaid 3 tundi magada, kirjutab

BBC

.

Seejärel anti neile erineva raskusega ülesandeid ning testid näitasid, et eelneval nädalal rohkem maganud vabatahtlike reaktsiooniaeg ja erksus kahanesid väsimuse süvenedes vähem kui eelneval nädalal tavapäraselt maganutel.

Lisaks näitasid testid, et nädal pärast eksperimenti toibusid n-ö ettemaganud unepuudusest paremini kui teise grupi liikmed.

Sõjaväelastel võib neist teadmistest palju kasu olla, sest võimalus ette magada võib osutuda tõeliseks elupäästjaks. Teadlaste sõnul saaks mõningase täiendava testimise järel seda teooriat sõjaväes rännakute eel rakendada.

Tracy Rupp Walter Reed Army uuringuinstituudist ütles, et järgmisena oleks hea teada saada, mis toimub ajus psühholoogiliselt ning kuidas une «salvestamine» täpselt käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles