Iga seitsmes solaarium annab tervisele ohtlikku kiirgust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium.
Solaarium. Foto: Priit Simson

Iga seitsmes solaarium annab lubatust rohkem UV-kiirgust ja võib olla ohtlik päevitaja tervisele, selgus kümnes Euroopa riigis tehtud turujärelevalve uuringust.

Liigne UV-kiirgus võib tekitada näiteks põletust ja suurendada nahavähi riski. Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli ütles uuringu tulemusi kommenteerides, et nõuetele mittevastavate solaariumite üle on põhjust muret tunda.

«Tegemist on tervise seisukohast olulise küsimusega, sest nahavähi esinemise sagedus kahekordistub iga 15–20 aasta järel,» lausus Dalli ja lisas, et riikide järelevalveasutused peaksid solaariumitel silma rohkem peal hoidma.

Lisaks ohtlikule kiirgusele avastasid pea 500 solaariumit külastanud inspektorid, et salongides pole ka piisavalt infomaterjale, mis teavitaksid päevitamise kahjulikust mõjust, ning mõnel juhul tuli ka ette, et päevitajatele jagati eksitavat infot.

Probleemina ilmnes uuringust ka see, et solaariumitesse lasti päevitama ka nooremaid kui 18-aastasi. Euroopa seisukoha järgi ei tohiks alaealised solaariume kasutada, sest see suurendab oluliselt nahavähi tekke ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles