Hormoon aitab leevendada autismi sümptomeid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed.
Lapsed. Foto: Caro / Scanpix

Värske uurimuse kohaselt võib ema ja vastsündinud lapse vahelist sidet tugevdav hormoon aidata autistidel teiste inimestega paremini suhtlema õppida.


Oksütotsiini nimelist hormooni saanud autistid said tavapärasest paremini aru piltidel kujutatud inimeste näoilmetest ning mõistsid sotsiaalse sisuga vihjeid mängulises situatsioonis, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud artikli juhtivautor Angela Sirigu Lyoni kognitiivse neuroteaduse keskusest ütles Reutersile, et hormoonil on terapeutiline potentsiaal nii täiskasvanute kui ka autismi põdevate laste aitamisel.

«Näiteks võiks oksütotsiinist olla kasu kujunemisjärgus inimeste käitumisharjumuste mõjutamisel,» ütles Sirigu.

Teadlaste sõnul võtsid nad vaatluse alla just oksütotsiini, sest varasemad uuringud on näidanud, et mõnedel autismi põdevatel lastel on selle hormooni tase ebatavaliselt madal.

Sirigu sõnul võib oksütotsiin aidata näiteks Aspergeri sündroomiga lastel paremini suhtlema õppida. Aspergeri sündroom on kõrgfunktsionaalne autistlike häirete liik, millega ei kaasne vaimset või keelelist mahajäämust. Küll on aga selle sündroomiga inimestel raskem suhelda.

«Silmside on üks suhtlemise väga olulisi komponente, kuid Aspergeri sündroomiga patsientidele on väga omane silmsideme vältimine,» ütles Sirigu. «Näitasime oma uurimuses, et oksütotsiin aitab seda puudust leevendada.»

Samuti parandas hormoon autistide arusaamist sellest, kuidas ümbritsevad inimesed nende käitumisele reageerivad.

Sirigu järeldused põhinevad katsetel, mis viidi läbi 13 autistlike häiretega patsiendi abil. Uuritavad hingasid sisse oksütotsiini, mille järel nad osalesid kahes katses. Mõlemad viidi läbi arvuti abil. Ühes tuli uuritavatel interpreteerida inimeste näoilmeid ning teises osaleda virtuaalses mängulises situatsioonis.

Katsealused, 11 meest ja kaks naist, ei olnud saanud uuringule eelnenud kahe nädala jooksul mingeid ravimeid. Tulemuste kontrollimiseks kasutati sama suurt autismi mittepõdevatest inimestest koosnevat kontrollgruppi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles