Neerusiirdamisel jääb inimesele enamasti kolm neeru

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siirdatud neer mahutatakse oma neerudest allapoole. Doktor Merike Lumani sõnul on selleks piisavalt ruumi.
Siirdatud neer mahutatakse oma neerudest allapoole. Doktor Merike Lumani sõnul on selleks piisavalt ruumi. Foto: Baxter

Põhja-Eesti regionaalhaigla dialüüsi ja nefroloogia osakonna juhataja doktor Merike Lumani sõnul jäävad neeruhaigel uue organi siirdamisel oma neerud tavaliselt alles.


«Oma neere ära opereerida ei ole tavaliselt vaja ja nad lihtsalt kärbuvad ära,» ütles Luman. «Vahel kui on tsüstilised neerud, mis on suured ja põletikulised - kaaludes 3, 4 või 5 või ka 10 kilo -, siis need võetakse ära. Vahel peab ära võtma ka siis, kui nad ajavad vererõhu väga kõrgeks, aga need on väga harvad juhud,» selgitas tohter.

Möödunud aastal viidi Eestis läbi 53 neerusiirdamist. Lumani sõnul peab meil enamasti doonorneeru ootama umbes aasta, kuid Eesti probleemiks on väike rahvaarv, mistõttu on sobivat neeru siiski väga raske leida. Seetõttu peab mõni patsient ka mitu aastat ootama ja senikaua usinalt dialüüsis käima.

Enamasti võetakse doonorneer surnult, vahel harva ka sugulastelt. Viimane tagab enamasti parema sobivuse, samuti peab elusdoonorilt saadud neer kauem vastu. Eelmine aasta oli Lumani sõnul 4 elusdoonorit - tavaliselt on nendeks vanemad või siis õed-vennad.

Praegu tehakse neerusiirdamisoperatsioone ainult Tartu ülikooli kliinikumis ning kasutatakse peamiselt Eestist saadud doonorneere, vahel ka lähinaabritelt. Lumani sõnul käivad praegu läbirääkimised mitme Euroopa organisatsiooniga, et võimaldada doonorelundite vahetus kogu Euroopaga.

***

Siirdatud neer toimib samamoodi nagu oma neer. Pärast neeru siirdamist on vajalik pidev ravi. Tuleb käia haiglas kontrollis ja täita arsti ettekirjutusi. Et siirdatud neer töötaks häireteta, tuleb pidada dieeti ning vältida kehakaalu tõusu ja infektsioonhaigusi. See on eriti tähtis kolme esimese kuu jooksul pärast siirdamist. 

Neerusiirdamine eeldab üsna suurt operatsiooni ning on olemas võimalus, et organism püüab siirdatud neeru hüljata. Muutuda võib ka välimus. Väheneb ka vastupanuvõime infektsioonhaigustele. 

Allikas: Baxter «Põhiteadmisi erinevatest võimalustest neeruhaiguste ravis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles