Mida kananagitsad tegelikult sisaldavad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mississipi ülikooli professor soovitab lastele kananagitsaid kiirtoidukohast mitte osta, vaid pigem ikka ise kodus valmistada.
Mississipi ülikooli professor soovitab lastele kananagitsaid kiirtoidukohast mitte osta, vaid pigem ikka ise kodus valmistada. Foto: linnuliha.ee

Hiljuti avastasid Mississippi ülikooli teadlased, mida kiirtoidukohtades pakutavad kananagitsad tegelikult sisaldavad.

Kolm teadlast uurisid mikroskoobi all kahes USA kiirtoidukohas pakutavaid kananagitsaid, vahendab Huffington Post. Selgus, et esimese kiirtoidukoha nagitsates oli kanaliha 50 protsenti, ülejäänu moodustasid rasv, veresooned ja siseelundite epiteelkude. Teise kiirtoidukoha nagitsad sisaldasid liha vaid 40 protsenti, muu moodustasid rasv, kõhred ja purustatud luud.

«Me kõik teame, et valge kanaliha on üks paremaid proteiiniallikaid ja meiegi julgustame patsiente kanaliha sööma,» sõnas Mississipi ülikooli professor dr Richard deShazo. «Mõned ettevõtted kasutavad aga erinevate kana osade segu selle asemel, et eelistada vähese rasvasisaldusega valget kanaliha, ning kutsuvad seda sellegipoolest kanaks,» ütles deShazo.

«Tegemist on kõrgekalorilise tootega, mis sisaldab soola, suhkrut ja rasva, ning on seega väga ebatervislik valik. Veelgi hullem, need maitsevad hästi lastele,» lisas professor.

Kananagitsaid võib küll süüa, kuid harva. Ent deShazo muretseb, et kuna need on odavad, laialt saadaval ja maitsevad hästi, siis söövad lapsed neid üsna sageli. Tema enda lapselaps lausa lunib kananagitsaid. Vanaisa pakub aga oma lapselapsele kodus valmistatud vähese õliga pannil praetud kanarinna tükke.

Uuringus võeti proovid vaid kahelt kananagitsalt, mis on liiga väike kogus tegemaks üldistusi kõikide kananagitsate kohta. Mõned toiduketid on hakanud nagitsates kasutama peamiselt siiski ainult kanaliha. «Antud uuringuga tuletame tarbijatele meelde, et mitte kõik pole hea, mis maitseb hästi,» sõnas deShazo, kes ei avaldanud kiirtoidukohtade nimesid, mida ta kolleegidega külastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles