Õed lahkuvad Eestist ka pärast streigijärgset palgatõusu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide streik. Pilt on illustreeriv.
Arstide streik. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Haiglate juhid kinnitasid, et kuigi pärast arstide streiki tõsteti õdede palku, ei ole see tööjõu voolavust vähendanud.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) juht Tõnis Allik rääkis, et streigijärgselt tõsteti PERHis palka õdedel ja hooldajatel ning arstidel nendes kliinikutes, kus 2012. aasta jooksul palgatõusuni ei jõutud, vahendas Med24. Näiteks Tallinna lastehaiglas oli õdede palgatõus 16,1 protsenti ja hooldustöötajatel 21 protsenti. Paraku pole palgatõus vähendanud õdede voolavust.

«Arstide puhul enamik haiglad suurest voolavusest rääkida ei saa. Suurem probleem on meil õdedega. Praegu võin öelda, et õdede probleemi palgatõus lahendanud ei ole,» tõdes Allik.

Ta kinnitas, et õdede voolavus on jäänud endiseks. Kui masueelne õdede voolavus oli PERHis 6-7 protsenti, mida võib Alliku hinnangul pidada normaalseks, siis alates 2010. aastast on see kasvanud ja kolmel viimasel aastal on see olnud 13-14 protsenti.

«Kui sel aastal analüüsisime põhjuseid, siis võib öelda, et jämedalt pool sellest voolavuse kasvust on tekkinud töökoha vahetusega teise tööandja juurde ja sellest poolest pool läheb välismaale ja teine pool liigub Eestis kuhugi,» rääkis Allik.

Tema hinnangul on 13-14-protsendine voolavus ülemäära suur ning see on hakanud mõjutama õenduskvaliteeti. Ida-Tallinna keskhaigla juht dr Ralf Allikvee lisas, et 5-6 aasta jooksul me õdedega normaaltaset ei saavuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles