D-vitamiin aitab haiguste vastu võidelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

D-vitamiin on vajalik inimeste immuuunsüsteemi tööks. Peaaegu pooled maailma inimesed kannatavad selle vitamiini puuduse käes, mis halvendab haiguste vastu võitlemise võimet.


Taani teadlaste avastus võib aidata leida uusi meetodeid nakkushaiguste ja globaalsete epideemiate vastu võitlemiseks ning sellest võib abi olla ka uute vaktsiinide väljatöötamisel, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

Reutersit.

Teadlased leidsid, et immuunsüsteemi tapjarakud, mida nimetatakse T-rakkudeks, vajavad aktiveerumiseks D-vitamiini. Vitamiini puudusel veres jäävad rakud uinunud olekusse ja ei märka nakkuse tekitatavat ohtu.

«Kui T-rakk puutub kokku uue patogeeniga, sirutab ta välja signaliseerimisseadme ehk antenni, mis otsib D-vitamiini,» ütles Carsten Geisler Kopenhaageni ülikoolist. «T-rakk peab leidma D-vitamiini, muidu raku aktiveerumine peatatakse. Kui rakk ei leia verest piisavalt vitamiini, ei lülitu ta üldse tööle.»

Teadlased on ammu teadnud, et D-vitamiin on vajalik kaltsiumi imendumiseks ning et selle vitamiini taseme ning haiguste, näiteks vähi ja skleroosi vahel on oluline seos. «Mida me varem ei teadnud, on see, kui vajalik on D-vitamiin immuunsüsteemi aktiveerumiseks,» kirjutas Geisler ajakirjas Nature Immunology avaldatud artiklis.

Keha toodab D-vitamiini naha kokkupuutel päikesevalgusega. Vitamiini saab ka kalamaksaõlist, munadest ja rasvastest kaladest. Peaaegu pooltel maailma inimestest on optimaalsest madalam D-vitamiini tase ning seis muutub üha kehvemaks, sest inimesed veedavad üha enam aega siseruumides. Inimene suudab ka ise D-vitamiini sünteesida, kuid selleks peab viibima õues päeikesevalguse käes.

Geisler ja tema kolleegid usuvad, et nende avastus pakub väga vajalikku informatsiooni immuunsüsteemi kohta ning võib osutuda eriti kasulikuks uute vaktsiinide väljatöötamisel.

«See avastus pole vajalik ainult haiguste vastu võitlemiseks, vaid ka keha immuunreaktsioonide kontrollimiseks ja siirdatud organite omaksvõtmise lihtsustamiseks,» kirjutavad teadlased.

Aktiivsed T-rakud paljunevad väga kiiresti ja võivad lisaks haiguste vastu võitlemisele kahjustada ka keha enda kudesid. Geisleri sõnul pole siiani kindlaks määratud optimaalset D-vitamiini taset, kuid ekspertide arvates vajame me seda umbes 25-50 mikrogrammi päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles