Lapsepõlvetraumad põhjustavad hilisemat kroonilist valu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlvetraumad põhjustavad laiaulatuslikku kroonilist valu täiskasvanuna.
Lapsepõlvetraumad põhjustavad laiaulatuslikku kroonilist valu täiskasvanuna. Foto: PantherMedia / Scanpix

Uurijad on teinud kindlaks, et käitumisprobleemidega lastel esineb võrreldes teistega kaks korda suurem tõenäosus vaevelda täiskasvanuna krooniliste valude käes.


Šotimaa Aberdeeni ülikooli teadlased jälgisid uuringu käigus üle 19 000 lapse ning nad leidsid, et halvad lapsepõlvekogemused võivad kahjustada ajusüsteemi, põhjustades nii käitumisprobleeme noorena kui ka laiaulatuslikku kroonilist valu täiskasvanuna, kirjutab

BBC

.



Uuring vältas 45 aastat ning kõik uuringus osalenud lapsed sündisid 1958. aastal, enamik neist Suurbritannias.

Kuni 16 eluaastani hindasid laste käitumist nende vanemad ja õpetajad, püüdes märgata kõikvõimalikke probleemseid märke, nagu näiteks kehva sõbrunemisvõimet, sõnakuulmatust, varastamist, pöidla imemist ja küünte närimist, valetamist, kiusamist ning koolist puudumist.

Kui lapsed olid suureks kasvanud ning said 42-aastaseks, pidid nad täitma küsimustiku psühholoogilise stressi kohta. 45-aastaselt pidid osalejad täitma veel teisegi küsimustiku valude kohta.

Uurijad kinnitasid, et krooniline laiaulatuslik valu pole ainus, mida on lapsepõlvetraumadega seotud. Sellega kaasnevad ka pikaajalised psühhiaatrilised probleemid nagu depressioon, ärevus ja narkootiliste ainete liigtarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles