Uuring: paljajalu jooksmine mõjub kasulikumalt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljajalu jooksmine on kasulikum kui jalanõusid kandes treenimine.
Paljajalu jooksmine on kasulikum kui jalanõusid kandes treenimine. Foto: JUNG YEON-JE/AFP
Uuring näitas, et paljajalu jooksmine on kasulikum kui jalatseid kandes treenimine.

Sellele järeldusele jõudsid Glasgow ülikooli teadlased, kes leidsid katseid tehes, et paljajalu jooksjad kasutasid teistsugust, sujuvamat tehnikat, kirjutab Geniusbeauty.

Nimelt maandusid paljajalu jooksjad oma varvastele või jala keskosale, samas kui tossudes jooksjad maandusid kandadele. Testid näitasid, et paljajalu jooksmine vähendas põlve- ja pahkluuvigastuste esinemise tõenäosust.

Lisaks olid paljajalu jooksjate sammud sujuvamad ja justkui libisevamad, mis muudab pikkade vahemaade jooksmise efektiivsemaks. See seletab paljude tossudeta jooksnud sportlaste suurt edu võistlustel – näiteks võitis tossudeta jooksnud Abebe Bikila 50 aasta eest olümpial maratonijooksus kulla.

Teadlased lisasid, et tänu pöiavõlvi lööke summutavale toimele ei kahjusta paljajalu jooksmine jalgu ning kuni 1970. aastateni, mil kasutusele tulid esimesed jooksujalanõud, jooksidki inimesed enamasti paljajalu, sandaalides või mokassiinides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles