Külmetused ja ebakindlus tööl sunnivad valuvaigistitega liialdama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal jagati ligi 200 näidisravimit päevas.
2009. aastal jagati ligi 200 näidisravimit päevas. Foto: Andres Teiss

Külmetushaiguste periood ja hirm kehva tervise pärast töökoht kaotada sunnivad inimesi valuvaigistitega liialdama.

Farmatseutide liidu juht Lilian Ruuben rääkis ajalehele

Meditsiiniuudised

, et külmetushaiguste perioodil kipuvad inimesed tavaliselt liiga palju valuvaigisteid tarvitama. Nüüd on sellele lisandunud ka ebakindlus tööl, mistõttu püüavad inimesed vältida haiguslehele jäämist.

Siiski ei ole valuvaigistitega liialdamises Ruubeni arvates süüdi teadlik kuritarvitamine, vaid mitteteadlik kasutamine. Infolehti ei loe sugugi kõik inimesed ja arvatakse, et käsimüügiravimid pole ohtlikud ja neil pole kõrvaltoimeid.

Kõige kergemini tekivad üle­annustamisega seotud probleemid siis, kui kasutatakse paratsetamooliga gripiteesid.

Lubatud ööpäevaseks annuseks paratsetamooli puhul on neli grammi ja osade gripiteede puhul vastab see neljale pakile joogipulbrile. Samas ei piirdu külmetushaigusega kimpus inimesed sageli ainult gripiteega, vaid võtavad lisaks tableti kujul paratsetamooli.

Kui selline üleannustamine kestab pikemat aega, võivad tekkida üsna ohtlikud kõrvaltoimed. Paratsetamooli mürgistusnähud ilmnevad 24–48 tundi pärast manustamist.

Esimeses faasis esineb iiveldust, oksendamist, higistamist, unisust ja enesetunne on üldiselt kehv. Teises faasis toimub enesetunde paranemine, kuid kaasnevad kerge kõhuvalu, maksa suurenemine ja uriinierituse vähenemine. Kolmandas faasis tekivad naha, limaskestade ja silmavalgete kollasus, hüübimishäired ja maksakooma.

Ruubeni sõnul võib tõsiseid kõrvaltoimeid ette tulla ka siis, kui haiged võtavad mitut erinevat ravimit korraga.

«Näiteks võetakse ibuprofeeni, aga kui toime kohe ei ilmne, võetakse juurde aspiriini, arvates, et see on hoopis teistsugune. Kuna nende toime ja kõrvaltoimed on sarnased, on nende avaldumise tõenäosus samuti suurem,» rääkis Ruuben.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles