Laia näoga inimesed on vähem usaldusväärsed

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsama näoga inimesed on usaldusväärsemad.
Kitsama näoga inimesed on usaldusväärsemad. Foto: PantherMedia / Scanpix

Šotimaa uurijad tegid kindlaks, et laiema näoga inimesed on vähem usaldusväärsed ning teised tunnetavad selle instinktiivselt ära.


St Andrews'i ülikooli psühholoogiateadlased näitasid oma uuringus, kuidas usaldusväärsus väljendub inimese näos, kirjutab

Physorg

.



Uuringus kutsuti inimesi raha peale mängima. Mängu oli võimalik mängida nii kaaslasi usaldades kui ka neid ekspluateerides. Iga mängu alguses näidati osalejatele nende kaasmängija emotsioonitut näopilti.

Selle põhjal pidi mängija otsustama, kas ta võtab raha kohe välja või usaldab selle pildil oleva inimese kätte. Pildilolev mängija aga võis valida, kas teha koostööd ja püüda raha teenida või siis võtta raha ja ära joosta.

Uuringu juhtautor Michael Stirrat püüdis mänguga välja uurida, millised on seosed eeldatava usalduslikkuse ja eeldatava käitumise vahel. Ta leidis, et mängijad usaldasid oma raha pigem kitsama näoga inimese kätte.

«Me kõik anname kohe võõraste kohta hinnanguid - kas teda usaldada või kas pigem olla tema suhtes ettevaatlik. Oma uurimuses püüdsin avada nende intuitiivsete hinnangute tagamaid,» selgitas Stirrat.

«Meie uuringust selgus, et laiema näoga inimesed ekspluateerisid endale raha teenimiseks teise usaldust rohkem,» lisas ta.

«Tulemused on küll olulised, ent me ei tohiks siit kohe teha järeldusi, et laiema näoga inimesed on halvad. Nad olid meie mängus ekspluateerivamad, ent mõnes teistes mängus olid laiema näoga inimesed nõus hea käitumise eesmärgil oma rahast pigem loobuma,» lisas Michael Stirrat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles