Suur uuring võib kiirendada toimiva rinnavähiravimi leidmist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammogramm.
Mammogramm. Foto: PA Wire /Scanpix

USAs algatati suuremahuline projekt, mille raames kolm ettevõtet, toidu- ja ravimiamet (FDA) ning rahvuslik terviseinstituut teevad koostööd selle nimel, et töötada eksperimentaalseid rinnavähiravimeid testides kiiremini välja toimivad lahendused.



Uuringu eesmärgiks on kasutada DNA-d igale patsiendile parima ravimi leidmiseks ning mittetöötavate või liiga toksiliste lähenemiste kiiremaks väljapraakimiseks, kirjutab

BBC

.

Viieks aastaks planeeritud eksperiment läheb maksma 26 miljonit dollarit.

Ravimiuuringute kohta ebatavalisel kombel leppisid erinevad firmad seekord omavahel kokku, et jagavad infot geenide kasutamise kohta patsiendi ravivastuse ennustamisel.

Kahekümne vähikeskuse patsientidelt võetakse kõigepealt koeproovid ning seejärel neid hakatakse testima. Enne igasugust opereerimist saavad nad vähivastast ravi ühega uuringusse kaasatud ravimitest, et vaadata, kas see aitab takistada kasvaja levikut.

Kokku testitakse 12 erinevat vähiravimit. Erinevalt tavapärasest korrast on ravimite testijatel toidu- ja ravimiameti (FDA) luba uuringu ajal ravimeid välja jätta ja juurde lisada, ilma et katseid peaks katkestama uue protokolli kirjutamiseks.

Suure osa eksperimendist maksab kinni Safeway Inc., samuti osalevad rahastamises Johnson & Johnson, Roche AG tütarettevõte Genentech ning Eli Lilly.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles