HIV-kliinik pani ametniku pildi kättemaksuks lehte

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto ametniku pildiga lehereklaamist.
Foto ametniku pildiga lehereklaamist. Foto: Tarbija24

Narvas asuv HIV-positiivseid ja aidsi haigestunud inimesi nõustav Linda kliinik väidab ajalehes, et Narvas elavatelt HIV-positiivsetelet on võetud võimalus elule, kuna sotsiaalministeerium on taganenud plaanist toetada kliinikut ravimitega. Ministeerium väidab, et kliinik ei suuda HIV-positiivsetele piisavalt abi pakkuda. 

Tänases Eesti Ekspressis on reklaampilt terviseala asekantslerist Ivi Normetist, millel juures kirjad «Narvas elavatelt HIV-positiivsetelt inimestelt võetakse võimalus elule» ja «Ivi Normet, Teie otsusest sõltub, kas abi jõuab abivajajani».

Reklaamis palub mittetulunduslik terviseasutus Linda kiinik abiks saada ravimeid, mis päästaksid elusid.

Kliiniku advokaat Sven Veltmann selgitas, et Linda kliinik on loodud Linda HIV Sihtasutuse (SA) poolt HIV-positiivsetele ja aidsi haigestunud inimestele, kellel ei ole endal erilist soovi ravi saada. Veltmanni sõnul on sihtgrupi näol tegemist kõige tõenäolisemate haiguse levitajatega, kellega tuleb tõsiselt tegeleda ja vaeva näha.

«Neil on võimalik tulla infektsioonarsti vastuvõtule, et saada esmast konsultatsiooni ja ravi,» selgitas Veltmann. Kui kliinikut hakati rajama, siis saadi Veltmanni väitel sotsiaalministeeriumilt lubadus, et kui suudetakse end ise finantseerida, katta tegevus- ja administratiivkulud, siis ministeerium eraldab ravimid. Selle tunnistuseks kohtusid Veltmanni sõnul mullu oktoobris sihtasutuse partneri AIDS Healthcare Foundation (AHF) esindajad, sotsiaalminister ja Ivi Normet. AIDS Healthcare Foundation olevat Veltmanni teada ka tellitud reklaami taga.

«Sihtasutus on investeeringud teinud, kulutanud raha ja võtnud inimesed palgale, aga ministeerium on oma seisukohtadest taganenud,» selgitas Veltmann, kelle sõnul sai SA sel aastal Normetilt dokumendi, milles kirjutatakse, et kliinik võib küll tegutseda, kuid ravivajadusega patsiendid tuleb saata suurhaiglatesse.

Pole piisavalt võimalusi?

Sotsiaalministeerium kinnitas vastulauses, et Linda HIV SA pöördus ministeeriumi poole ettepanekuga katta riigieelarvest Linda kliinikus HIV-positiivsetele patsientidele jagatavad antiretroviirusravimid. Sotsiaalministeerium otsustas jätta nimetatud avalduse aga rahuldamata.

Ministeerium põhjendas otsust järgmiselt:

Linda HIV SA pöördumises nimetatud teenused ei hõlma täiemahulist tervishoiuteenust HIV-positiivsetele. HIV patsientide puhul on oluline, et neile pakutaks kompleksset ravi. HIVga kaasnevad sageli mitmed teised terviseprobleemid, nagu tuberkuloos jm haigused. Haiglavõrgu arengukava haiglates on võimalik käsitleda patsiendi erinevaid tervisemuresid tervikuna ning ei pea saatma patsienti edasi mõne teise arsti juurde mõnda teise raviasutusse.

Ida-Virumaal tagab riik antiretroviirusravi täiemahulise kättesaadavuse läbi haiglavõrgu arengukava haiglate (Narva haigla ja Ida-Viru keskhaiglaga). Täiemahuline tervishoiuteenus on tagatud nii ravikindlustatud kui ka ravikindlustamata patsientidele ning finantseeritud vastavalt kas ravikindlustuse eelarvest või riigieelarvest.

Sotsiaalministeerium tegi ettepaneku, et sihtasutus teeks koostööd Narva haigla ja Ida-Viru keskhaiglaga, kuid antiretroviirusravi jääks ikkagi Narva haigla ja Ida-Viru keskhaigla vastutusalasse. Veltmanni kinnitusel soovib kliinik tegeleda just keeruliste haigete esmase ravi ja nõustamisega ning edasine koostöö oleks suurhaiglatega ka tõenäoline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles