Head rasvad vähendavad südameriske viiendiku võrra

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise arengu instituudi poolt välja kuulutatud konkursi teema oli "kokatädid tööhoos".
Tervise arengu instituudi poolt välja kuulutatud konkursi teema oli "kokatädid tööhoos". Foto: Caro / Scanpix

Küllastatud rasvhapete asendamine tervislikumate valikutega võib USAs läbi viidud uurimuse järgi vähendada südametõvedesse haigestumise riske tervelt viiendiku võrra.


Harvardi meditsiinikooli meeskond analüüsis kaheksa varasema uurimuse andmeid, mis hõlmasid enam kui 13 000 inimest, kirjutab 

BBC

.

Eksperdid ütlesid, et võis ja lihas leiduvate küllastatud rasvhapete tarbimise vähendamine on vaid üks osa tervislikust toitumisest. Täiskasvanud ei tohiks küllastatud rasvhapetest saada rohkem kui 11 protsenti oma päevasest energiakogusest, kuna need rasvad tõstavad artereid ummistava nn. halva kolesterooli hulka.

Samas on polüküllastumata rasvhapetel vastupidine toime - nad tõstavad nn. hea kolesterooli hulka.

Harvardi meditsiinikooli meeskonna koostatud analüüs näitas, et polüküllastumata rasvhapete 5-protsendiline tarbimise tõus toob kaasa 10-protsendilise südamehaiguste riski vähenemise.

Keskmiselt oli vaadeldud uurimustes polüküllastumata rasvhapete tarbimist suurendatud 10 protsenti, mis tagas nelja-aastase perioodi jooksul viiendiku võrra väiksema südamehaiguste riski.

Victoria Taylor Briti terviseühingust märkis, et kõnealune uurimus ei võtnud arvesse seda, kas küllastatud rasvhapete asendamine monoküllastumata rasvhapetega, nagu oliivi- või rapsiõli, omab sarnast toimet või mitte. 

*** 

Küllastatud rasvhapped
või, juust, liha, lihatooted (viinerid, sardellid, hamburgerid), täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk, rasv praadimiseks, palmi- ja kookospähkli õli.

Monoküllastumata rasvhapped
Oliivid, rapsiseemned, pähklid (pistaatsia, mandlid, sarapuu, pekaanpähklid), arahhis ja neist valmistatud õlid ning avokaado.

Omega-3 polüküllastamata rasvhapped
Lõhe, heeringas, forell ja rapsiseemned, sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid.

Omega-6 polüküllastumata rasvhapped
Päevalilleseemned, nisuidud, seesamiseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid ning mõned margariinid.

Transrasvhapped
Mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid õlisid sisaldavad), mida kasutatakse pagaritoodetes: küpsistes, tortides, pirukates.

Allikas: toitumine.ee (Tervise Arengu Instituut) 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles