Toidu ja trenniga rinnavähi vastu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige toitumine ja piisav liikumine kaitsevad ka rinnavähi eest.
Õige toitumine ja piisav liikumine kaitsevad ka rinnavähi eest. Foto: Lehtikuva / Scanpix.
Kui naised tervislikumalt sööksid ja rohkem trenni teeksid, esineks lääneriikides rinnavähki kuni kolmandiku võrra vähem.

Uurijate väitel on rinnavähi avastamist puudutav tehniline pool lähiminevikus tohutult arenenud, kuid nüüd on aeg hakata ka tervislike eluviiside propageerimisele rõhku panema, kirjutab Healthday.

Rinnavähist räägiti sel neljapäeval Hispaanias Barcelonas peetud konverentsil, kus rahvusvaheline rinnavähiuuringute agentuur esitles oma uusimaid andmeid.

Nende põhjal oleks 25-30 protsenti rinnavähijuhtumitest ennetatavad, kui naised oleksid saledamad ja teeksid rohkem trenni, märkis Milano ülikooli epidemioloogiaosakonna juhataja Carlo La Vecchia.

Nimelt põhjustab paljusid rinnavähi juhtumeid naissuguhormoon östrogeen, mida toodetakse rasvkoes. Mida rohkem naise organismis rasva leidub, seda rohkem östrogeeni see toodab ja seda suuremaks kasvab rinnavähi risk.

«Kaalu langetada on raske, aga mitte võimatu. Potentsiaalne kasu vähi ennetamise näol on seda vaeva väärt,» sõnas Vecchia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles