Apelsinimahl leevendab rasva- ja süsivesikuterikka toidu halba mõju

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest Buffalo ülikoolis läbi viidud uurimusest selgus, et flavonoide sisaldavate toitude tarbimine, antud juhul apelsinimahla joomine, aitab ennetada veresoonte kahjustusi ning neutraliseerida oksüdatiivset ja põletikulist stressi, mida põhjustab ebatervislik, kõrge rasva- ja süsivesikutesisaldusega toit.


Vabad radikaalid põhjustavad põletikku veresoonte seintes ning annavad oma panuse südamerabanduse või ajurabanduse riski tekkeks, kirjutab

Science Daily

.



Uurimuse juhtivautori Husam Ghanimi sõnul näitasid uurimistulemused esmakordselt, et apelsinimahla joomine koos kõrge rasva- ja süsivesikutesisaldusega toiduga ennetab vabade radikaalide ja teiste põletikuliste ainete hulga tõusu.

«Seda ei juhtunud, kui katsealused jõid toidu kõrvale vett või suhkrut sisaldavat jooki,» lisas ta. «Söögijärgse põletikulise protsessiga seonduv on oluline, kuna selle tulemusena tekkiv kõrge glükoos ja kõrge triglütseriidide tase on teadaolevalt seotud südame-veresoonkonna haigustega.»

Uurimus hõlmas kolme gruppi, mis koosnesid 10 normaalkaalus tervest mehest ja naisest vanuses 20 kuni 40. Kõik katsealused said hommikusöögiks kaloririkka ning ohtralt rasva ja süsivesikuid sisaldava toidu, mille kõrvale üks rühm jõi apelsinimahla, teine glükoosijooki ja kolmas vett.

Kõikidelt võeti nii enne sööki kui ka 1, 3 ja 5 tundi pärast sööki vereproovid. Kui enne sööki polnud eri gruppide vereproovides põletikuliste näitajate poolest märkimisväärseid erinevusi, siis söömise järel oli vabade radikaalide tase tõusnud veejoojate seas keskmiselt 63 protsenti, glükoosijoogi saanute seas 63 protsenti ja apelsinimahla joonute seas 47 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles