Verekeskus vajab hädasti kõikide veregruppide verd

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verekeskus tunnustab doonoreid.
Verekeskus tunnustab doonoreid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

PERHi verekeskus vajab hetkel hädasti kõikide veregruppide verd, sest seoses haiglate järsult tõusnud vajaduse ja doonorite vähenenud aktiivsusega on verevarud väga madalad.

Eriti oodatud on 0-reesusnegatiivsete doonorite veri, kuid verekeskus kutsub ka teiste veregruppide doonoreid ja esmaseid vereloovutajaid. Verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste sõnul on sellel sügisel on olnud rekordiline haiglate doonorivere tarbimine, mis on varusid oluliselt vähendanud.

«Septembris oli viimaste aastate suurim väljastus, veidi üle 3000 doosi (keskmine 2500) ning üle Eesti jätkub suur väljastus ka oktoobris. Alates käesoleva kuu algusest oleme juba väljastanud üle 1200 doosi,» selgitas Kullaste.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilo kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Kahe vereloovutuse vahe peab meestel olema 60 ning naistel 90 päeva.

DoonoriFoorum (Narva mnt 5, Foorumi keskuse 4. korrus) on avatud esmaspäevast neljapäevani kell 11-19 ja reedel kell 9-14. Verekeskus (Ädala 2) on avatud esmaspäev ja reede kell 8-16 ja teisipäevast neljapäevani kell 11-19.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles