Šokolaad langetab vererõhku ja kaitseb südant

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad on väikestes kogustes tervisele väga kasulik.
Šokolaad on väikestes kogustes tervisele väga kasulik. Foto: SCANPIX

Värske uuring kinnitab, et šokolaad pole tervisele sugugi kahjulik, kui seda mõõdukates kogustes süüa.

19 000 inimesega tehtud uuring näitas, et nädalas pool tahvlit šokolaadi söövatel inimestel oli madalam vererõhk, kirjutab BBC News.

Samuti oli neil 39 protsenti väiksem infarkti- ja insuldirisk.

Sellele järeldusele jõuti kaheksa aasta jooksul keskealisi inimesi uurides. Võrdluse alla võeti kõige suuremate šokolaadisõprade ja kõige vähem maiustavate inimeste andmed.

Erinevus kahe grupi vahel oli vaid kuus grammi ehk üks väike ruuduke šokolaadi päevas.

Uuringu viisid läbi Saksamaal asuva Nuthetali toitumisinstituudi teadlased eesotsas Brian Buijssega. Buijsse sõnul oletasid uurijad, et šokolaad langetab vererõhku ning aitab insulti ja infarkti ennetada. Tulemused näitasid, et nii see ongi.

Kõige enam šokolaadi söövatel inimestel oli kõige vähem maiustavatega võrreldes veerandi võrra väiksem südameinfarkti- ja poole võrra väiksem insuldirisk.

Buijsse sõnul peaksid inimesed siiski jälgima, et šokolaadi söömine nende päevast kalorinormi lõhki ei ajaks ja maiustus tervislikke toite asendama ei hakkaks.

«Väikesed šokolaadikogused võivad aidata südamehaigusi ennetada, aga ainult siis, kui need asendavad teisi energiarikkaid toiduaineid, sest kehakaal peaks stabiilne olema,» rõhutas ta.

Uurijad arvavad, et šokolaadi hea mõju põhjus peitub flavonoolides, mida kakao rohkesti sisaldab. Kuna tumedas šokolaadis on rohkem kakaod, peaks just see eriti kasulik olema.

Südametervise eest seisvad organisatsioonid rõhutasid uudist kommenteerides, et šokolaadi puhul on väga oluline süüa korraga vaid väikseid koguseid, kuna maiustus sisaldab palju rasva ja annab rohkelt kaloreid.

Nad rõhutasid, et uuringus osalejad sõid päevas vaid väikse ruudukese šokolaadi ning suuremate koguste puhul mõjub tume maius pigem kahjulikult, tõstes kehakaalu ja vere kolesteroolitaset ning soodustades sellega südamehaiguste teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles