Raseduse ajal sportivate naiste lapsed sünnivad normaalkaalus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal sportivate naiste lapsed sünnivad normaalkaalus
Raseduse ajal sportivate naiste lapsed sünnivad normaalkaalus Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal Aucklandi ülikoolis tehtud uuring näitas, et raseduse ajal kerget sportimist ja regulaarset kehalist liikumist harrastavate naiste lapsed sünnivad normaalkaalus.

Teadlased avastasid, et lapsekandmise ajal sportinud naiste laste sünnikaal oli väiksem kui rasedus ajal vähe liikunud naiste järglaste sünnikaal, kirjutab Daily Mail.

Kuid samas ei täheldatud, et väiksema sünnikaaluga lapsed oleks märgatavalt lühemad olnud või toitainete puuduse all kannatanud.

«Ema rasedusaegne regulaarne liikumine mõjutab üsas olevat last. Liikumine ei lase lapsel liiga suureks ja ema tervist ohustavaks kasvada. Normaalkaalus lastel on hilisemas elus ülekaaluliseks muutumise oht väiksem,» selgitas uuringurühma juhtinud Paul Hofman.

Hofman ja ta kolleegid tegid katse 84 esimest korda emaks saanud naisega. Pooled neist olid regulaarset treeningut tegevas rühmas, ülejäänud aga ei liikunud ega sportinud regulaarselt.

Treeningu hulka kuulus ka velotrenažööril väntamine, mida tehti nädala viis korda 40 minuti jooksul.

Naistel paluti treeningut jätkata kuni 36. rasedusnädalani.

Katses osalenud rasedatel uuriti nende insuliinitundlikkust. Insuliin reguleerib organismi suhkrutaset.

Insuliinitundlikkuse vähenemine võib tekitada teist tüüpi diabeedi. Kuid rasedusaegne insuliinitundlikkuse vähenemine on vajalik, et loode kõik vajalikud toitained kätte saaks.

Uuringu tulemused näitasid, et trenni teinud naiste laste sünnikaal oli 143 grammi võrra väiksem kui mitte treeninud naiste laste sünnikaal.

Kuid mõõdukas aeroobne liikumine ei mõjutanud siiski rasedate kehakaalu raseduse viimases kolmandikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles