Lõppeval hooajal põdes grippi ligi 13 protsenti elanikkonnast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lõppeval hooajal haigestus Eestis grippi hinnanguliselt 150 000-175 000 inimest. Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul oli enamasti tegemist uue ehk nn. seagripiga.


Haigestunute seas oli enim kuni 15-aastaseid lapsi. Haiguskulg oli enamikel juhtudel suhteliselt kerge. Vaktsineerimise teel on uue gripi vastu kaitse saanud ligi 35 000 inimest.  


Uue gripiga seoses on Eestis kinnitatud kokku 21 inimese surm. Neist 10 olid üle 65-aastased, 8 inimest oli vanuses 28 kuni 65 ning lisaks oli uue gripi tõttu surnute seas ka kolm last: 3-aastane, 13- ja 14-aastane.

Kõik surmad olid Iiris Saluri sõnul tingitud haiguse tüsistustest. Enamasti oli haigel samaaegselt uue gripiga mõni krooniline haigus - kas mõni hingamisteede või immuunpuudulikkusega seotud haigus või diabeet. Laste puhul, kes uue gripi tõttu surid, said saatuslikuks puhtalt gripiviiruse tüsistused.

Lahanguproove uuriti kokku 51 korral, neist 17 olid positiivsed ja neljal juhul diagnoositi gripp haige eluajal.

Terviseameti teatel on uus gripipandeemia laine eeloleval kevadsuvel vähetõenäoline, kuid välistada seda ei saa, sest elanikkonna hulgas on endiselt suur hulk mitteimmuunseid inimesi, seehulgas neid, kes pole haigust põdenud ega haiguse vastu vaktsineeritud.

Tõenäoline on, et uus gripiviirus A(H1N1) jääb ringlusesse ka järgmisel sügistalvel. Üldine haigestumiste tase võib jääda mõnevõrra väiksemaks, kuna osal elanikkonnast on nüüdseks teatud immuunsus olemas.

Sellega seoses soovitab terviseamet elanikel end jätkuvalt vaktsineerida pandeemilise gripi vastu. «Reeglina gripi vastu vaktsineerimine annab kaitse üheks hooajaks ehk siis 12 kuuks ja siis tuleks uus teha,» selgitas Saluri. Seega, kui inimene vaktsineerib end praegu uue gripi vaktsiiniga, peaks tal jääma kaitse selle viiruse vastu ka järgmiseks hooajaks.

Samas ei kaitse antud vaktsiin teiste gripiviiruse tüvede eest. «Hooajaline gripivaktsiin, mis septembris-oktoobris meieni jõuab, seal on nüüd uus gripiviirus lülitatud vaktsiini sisse, aga seal on kaks gripiviiruse tüve veel, mis on enamlevinud,» selgitas Saluri.

WHO soovitab aga uue gripi vaktsiini praegu kindlasti kõigile neile, kel plaanis maakera lõunapoolele reisida, kuna seal algab just praegu iga-aastane gripihooaeg.

Uue gripi vastu vaktsineerimine on riskirühma kuuluvatele inimestele endiselt tasuta, teiste puhul on tervishoiuteenuse osutajal õigus vaktsineerimise teenuse eest küsida kuni 67 krooni. Hooajalise gripi vastu vaktsineerimist riik ei rahasta ning vaktsineerimine toimub patsiendi enda kulul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles