Unepuudus paneb rohkem sööma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuudus paneb Big Maci jagu rohkem kaloreid sisse ahmima.
Unepuudus paneb Big Maci jagu rohkem kaloreid sisse ahmima. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa teadlased avastasid, et öösel vähe und saanud inimesed söövad järgneval päeval rohkem.

Nimelt näitas normaalkaalus noormeestega tehtud uuring, et vaid neli tundi und saanud katsealused sõid Big Maci hamburgeri jagu rohkem kaloreid kui kaheksa tundi maganud mehed, kirjutab Reuters.

Arvestades seda ja ka asjaolu, et viimastel aastakümnetel on inimesed üha vähem maganud ja kogukamaks muutunud, oletavad uurijad, et unepuudus võib olla üks neist keskkonnafaktoritest, mis soodustavad ülekaalulisuse epideemilist levikut.

Ka varasemad uuringud on näidanud, et lühem uneaeg seostub kõrgema kehamassiindeksiga (pikkuse ja kaalu suhtarvuga, mida kasutatakse rasvumise hindamiseks).

Prantsusmaal Dijoni uuringukeskuses vaadeldi 12 noormeest, kel lasti ühel päeval magada kaheksa ja teisel neli tundi. Süüa võisid osalejad nii palju kui soovisid.

Selgus, et lühema une järel sõid mehed 22 protsendi võrra rohkem kaloreid kui kaheksatunnise puhkuse järel. Keskmiselt sõid nad 560 kilokalorit rohkem.

Uurijate sõnul näitab nende avastus selgelt, et inimesed peaksid iga hinna eest püüdma piisavalt magada, et organism normaalselt toimida saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles