Mõõdukas alkoholijoomine kaitseb ka noorte südant

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdukad alkoholikogused kaitsevad südant.
Mõõdukad alkoholikogused kaitsevad südant. Foto: SCANPIX

Uuring näitab, et mõõdukates kogustes alkoholi tarbimine kaitseb ka nooremate inimeste südant.

Ometi rõhutasid teadlased, et noorte täiskasvanute südamehaiguste risk on väike ja alkoholi joomisel on hea mõju kõrval ka negatiivseid toimeid nagu suurenenud risk sattuda liiklusõnnetustesse ja haigestuda vähki, kirjutab Reuters.

Varem on leitud, et päevas ühe või kahe portsjoni alkoholi tarvitamine aitab vanematel inimestel südamehaigusi ennetada.

Käesoleva uuringu autoriteks on Alberto Ascherio ja tema kolleegid Harvardi rahvatervise kõrgkoolist, kes analüüsisid kaheksat varasemad uuringut, milles oli osalenud üle 192 000 naise ja 75 000 mehe.

Meeste keskmine vanus oli 50 ja naistel 54 aastat. Uuringute alguses ei põdenud keegi osalejatest südamehaigusi ja nad kõik vastasid oma alkoholitarbimist puudutavatele küsimustele.

Selgus, et päevas 30 grammi alkoholi tarbimine vähendas südamehaiguste tekke tõenäosust naistel 42 ja meestel 31 protsendi võrra.

Osalejaid kolme vanusegruppi (kuni 50-aastased, 50-59 aastased ning 60-aastased ja vanemad) jagades leiti, et südamehaiguste risk vähenes võrdselt igas vanuses inimeste puhul. Siiani seostati mõõduka alkoholijoomise südant kaitsvat toimet pigem eakatega.

Uurijate sõnul ongi alkoholi positiivne mõju tugevam vanemate inimeste puhul, sest noorte üldine südamehaiguste risk on madal, kuid ometi kinnitab uuring, et mõõdukas alkoholitarbimine ei tee kahju ka neile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles