Test hoiatab pimedaks jäämise eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silm.
Silm. Foto: Wikipedia.org

Tartus tegutsev biotehnoloogiaettevõte Asper Biotech töötas välja testi, mis aitab välja selgitada kollatähni kärbumise ehk maakuli degeneratsiooni riski.


See haigus on peamine üle 50-aastaste inimeste pimedaks jäämise põhjus lääneriikides ning puudutab ainuüksi Eestis rohkem kui 100 000 elanikku, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.


Maakuli degeneratsioon on ühtlasi üks väheseid geneetilisi haigusi, mille põhjustest on teada umbes 75 protsenti. Asper Biotechi teaduri Hanno Roomere sõnul on ühe testi väljatöötamise tavaline praktika see, et mõnel kliendil või koostööpartneril tuleb idee ja nendelt tehniline teostus. Enne peab olema ka piisavalt geneetilist infot haiguse kohta. 

Seekord tuli idee Asper Biotechiga varemgi koostööd teinud professor Rando Allikmetsalt, kes töötab New Yorgis Columbia Ülikoolis.

Roomere selgitas, et nende testiga saab kõigepealt määrata haiguse riski ning kui riskimarkerid olemas, siis on võimalik juurde teha kaitsvate markerite test.

«Kui patsiendil on mõlemad, siis risk väheneb,» lisas ta. Kui on teada, et risk on olemas, saab haigust elustiiliga ennetada. Kollatähni kärbumisele aitavad kaasa suitsetamine, kõrge vererõhk ja ülekaal. Soovitatakse kanda päikeseprille ja süüa antioksüdante sisaldavaid toidulisandeid.

Asper Biotech on seni teinud umbes 30 analüüsi. Põhiliselt tehakse koostööd Tartu ja Tallinna silmaarstidega, kliendiks on ka Inglismaa erasilmakliinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles