Mokatubakat lutsutatakse juba 7. klassis

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vargsi Eestisse imbunud Rootsi mokatubakast snusist on saanud nuhtlus, mis koolipoiste seas üha laiemalt levib, kinnitavad õpetajad, politseinikud ja arstid nagu ühest suust.


Kuna snus jõudis Eestisse suuresti sportlaste vahendusel ja Otepää gümnaasiumis õpib palju spordilapsi, on see kool omamoodi mokatubakapioneer; samas hakkab selle tarvitamise tippaeg direktor Aivo Meema sõnul vaat et juba mööda saama, kirjutab Õhtuleht.

Tartu kunstigümnaasiumi direktor Peeter Kikase sõnul on õpetajate teravdatud tähelepanu all keskkooli ja 9. klassi õpilased, kuid tarvitamisega on vahele jäänud ka 7. klassi poiss.

Kuigi politsei- ja piirivalveameti kõneisiku Kristina Kostina sõnul peab laps mokatubakat sageli tervisele süütuks asjakeseks, jääb jalgpallikoondise arsti Kaspar Rõivassepa sõnul snusi puhul kopsude kahjustumine küll ära, kuid huuled ja suu limaskest saavad tubakatombu lutsimisega ränga hoobi.

Ühe Tartu koolipoisi sõnul teeb snus reipamaks, kuid selle sagedane tarvitamine võib põhjustada peavalu, põskede õhetamist ja südame puperdamist - Karolinska instituudi uuringu järgi ohustab aga mokatubaka kasutajat mittekasutajaga võrreldes 30 protsenti suurem insulti suremise risk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles