Kas taimetoitlus on lastele ohutu?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt aitab lapse hambaid tervena hoida.
Jogurt aitab lapse hambaid tervena hoida. Foto: SCANPIX

Loomse toiduta dieet võib küll täiskasvanud inimesele olla tervislik, ent vanemad peaksid olema teadlikud riskidest, kuidas see nende lapsi võib mõjutada.


Briti sotsiaaltöötajad Lewishamis on seisukohal, et vaid taimse toidu söömine võib lapse tervist kahjustada, kirjutas

Guardian

.

Laste dietoloog Helen Wilcock selgitas, et ta püüab noorte laste taimetoitlusse suhtuda võimalikult objektiivselt, ent iga vanem, kes kasvatab oma last vaid taimsel toidul, peaks olema väga hästi informeeritud.

«Taimset toitu sööval lapsel võib jääda vajaka D-vitamiinist, kaltsiumist, rauast ja tõenäoliselt ka vitamiinist B12, nii et neil on vaja toidulisandeid,» rääkis tohter.

Teiseks suureks probleemiks on, et taimne toit ei ole väga energiarikas - selleks, et saada piisavalt energiat, peab palju sööma. Kuid lapsed söövad tavaliselt vähe ning piisavas koguses kalorite saamine võib olla problemaatiline. «Ma soovitan toidule lisada õli, sest see annab neile lisaenergiat,» ütles Wilcock.

Problemaatiliseks aspektiks võib osutuda ka proteiin. «Kui laps sööb liha ja kala, on kõigi organismile vajalike aminohapete kättesaamine lihtne. Kui aga laps saab proteiini kaunviljadest, ei pruugi ühte tüüpi ubasid süües saada kõiki aminohappeid, nii et kaunviljade söömine peab olema hästi tasakaalustatud,» selgitas dietoloog.

«Teisisõnu, kui laps sööb ainult kana, saab ta sealt kõik vajalikud aminohapped, ent vaid ühte tüüpi ubade söömisel ta kõike vajalikku ei saa,» lisas ta.

Võtmesõnaks on piisav informatsioon. Dr Wilcock möönis, et vahel pole vanemad piisavalt informeeritud ning enamasti on see tingitud internetist leitud ekslikust infost. Tavaliselt ilmnevad esimesed sümptomidlapse arengus, mis näitavad, et toitumisega on lood kehvasti - laps ei kasva normaalselt.

Lastearst selgitas, et esimesena tekib energia- ja proteiinipuudus, hiljem ilmneb ka rahhiit, mille põhjustab D-vitamiini ja kaltsiumi puudus. «Sellistel puhkudel suunatakse vanemad lapsega arsti poole. Iga lapsevanem, kellega mina olen kokku puutunud, teeb rõõmuga lapse toitumises soovitatud muudatused, kuna esmajärjekorras tahavad vanemad, et nende laps oleks terve,» rääkis dr Wilcock.

Claire Williamson Briti toitumisühingust selgitas, et suurim viga, mida vanemad tavaliselt teevad, on see, et nad eeldavad, et mis on tervislik täiskasvanule on tervislik ka lapsele. «Näiteks väherasvane piim ning kiudainerikas ja väherasvane toit võivad küll täiskasvanule kõige sobilikumad olla, ent alla viieaastased vajavad täisrasvaseid piimatooteid ning kiudainerikkad toidud võivad neil kõhu liiga kiiresti täita ning nad ei söö piisavalt täisväärtuslikku toitu,» selgitas Williamson.

Amanda Baker taimetoitlaste ühingust leidis, et tegelikult pole põhiprobleem selles, kas laps on taimetoitlane või mitte. «Väga paljud lapsed toituvad kehvasti, ja nad ei ole taimetoitlased,» selgitas ta.

«Taimetoitlastest vanemad peavad laste söögikordi väga täpselt planeerima. Loomulikult on seal eksimisvõimalusi, ent selliseid auke esineb kõigi vanemate jaoks, olenemata söömisharjumustest,» lisas Baker.

«Reaalsus on, et taimetoitlased teevad rohkem kodus süüa ja on üldiselt toitumise osas väga teadlikud, sest nad näevad dieedi koostamisega palju vaeva,» rääkis ta. Baker lisas, et taimetoitlased on selle ohvrid, et paljud inimesed, alustades arstidest ja tervishoiutöötajatest lõpetades sotsiaaltöötajate ja teise vanematega, on halvasti informeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles