Uuring: 14 protsenti eurooplastest peab joobes juhtimist lubatavaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest eurobaromeetri uuringust selgus, et kuigi enamik eurooplastest peab alkoholi mõju all auto juhtimist ohtlikuks, istuks tervelt 14 protsenti küsitletutest pärast kahe tunni jooksul kahe või enama joogi tarbimist rooli.


Siiski arvas 61 protsenti küsitletutest, et juba ühe alkohoolse joogi tarbimine kahe tunni jooksul enne autorooli istumist on liiga palju. 15 protsenti arvas, et kõige ohutum valik on üldse mitte juua. Kõige enam selliseid vastutustundlikke vastajaid oli Poolas, Ungaris, Rootsis ja Slovakkias.

Riski alahindavaid vastajaid, kes arvasid, et pärast kahe tunni jooksul joodud kahte või enamat jooki võib vabalt autoga sõita, oli kõige rohkem Küprosel, Luksemburgis, Belgias ja Prantsusmaal.

Samuti selgus, et naistest enam peavad alkoholi tarbimise järel auto juhtimist lubatavaks mehed. Ilmnes ka alkoholijoobes juhtimisse suhtumise seos inimeste elatustasemega - need, kes tulid vaevu ots-otsaga kokku, pidasid kolme või enama joogi tarbimist enne autorooli istumist suurema tõenäosusega normaalseks. Jõukamad inimesed pidasid suurema tõenäosusega täielikku alkoholist hoidumist kõige ohutumaks valikuks.

Võrreldes harva autoga sõitvate inimeste ja mitte-autojuhtidega peavad regulaarselt autoga sõitjad alkoholitarbimist enne sõitu ohutumaks. Kui regulaarsetest juhtidest peab täielikku alkoholist hoidumist kõige ohutumaks 12 protsenti, siis mittejuhtide seas on sellise mõtte pooldajaid juba tervelt 20 protsenti.

Vähemalt kolme alkohoolse joogi tarbimist enne rooli istumist peab normaalseks 16 protsenti regulaarselt autoga sõitjatest, samas kui harva autoga sõitvatest inimestest ja mittejuhtidest arvab nii vastavalt 14 ja 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles